Francuzi gube interesovanje za vino

Bez autora
Jun 29 2011

Francuzi postepeno gube interesovanje za vodeće nacionalno piće - vino, što dokazuje i činjenica da je za dve generacije, potrošnja u Francuskoj smanjena za tri milijarde boca na četiri milijarde, što odgovara jednoj boci nedeljno po odraslom stanovniku.Vino redovno pije samo 16 odsto stanovnika Francuske, zaključak je istraživanja. Dok se ranije vino tradicionalno konzumiralo u vreme jela, sada se sve češće poručuje od slučaja do slučaja u barovima ili noćnim klubovima.

Francuzi gube interesovanje za vinoFrancuzi postepeno gube interesovanje za vodeće nacionalno piće - vino, što dokazuje i činjenica da je za dve generacije, potrošnja u Francuskoj smanjena za tri milijarde boca na četiri milijarde, što odgovara jednoj boci nedeljno po odraslom stanovniku, piše "Telegraf" pozivajući se na zajednički izveštaj istraživačkog centra "ESC Pau" i Univerziteta iz Tuluza.

Vino redovno pije samo 16 odsto stanovnika Francuske, zaključak je istraživanja. Dok se ranije vino tradicionalno konzumiralo u vreme jela, sada se sve češće poručuje od slučaja do slučaja u barovima ili noćnim klubovima.

Mladi Francuzu pri tom nemaju jaku želju da održe nacionalnu kulturu i sve češće prednost daju drugim alkoholnim pićima, pre svega koktelima.

Bez obzira na postepen gubitak popularnosti "pića bogova", Francuzi su i dalje njegovi najveći potrošači.

Prošlogodišnja potrošnja vina u Francuskoj je bila na nivou od 29,4 miliona hektolitara, prema podacima Međunarodne organizacije vinograda i vina (OIV).

Poređenja radi Španci su u 2010. godini ispili svega 10,6 hektolitara vina, Portugalci 4,4 miliona, a Grci tek tri miliona hektolitara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik