Higijenske farme otvaraju vrata izvozu

Bez autora
Jul 21 2011

Republička veterinarska služba dobila je specijalna vozila, poklon Evropske unije, koja će joj služiti u svakodnevnom poslu zaštite stočnog fonda. Ministarstvo poljoprivrede je do sada za vakcine i tehničku pomoć stručnih službi na terenu iz Brisela dobilo pomoć od 6,3 miliona evra. U septembru će Uprava za veterinu odrediti farme svinja u kojima su higijena i biosigurnost na visokom nivou, pa više neće biti potrebe da se životinje vakcinišu. Očekuje se da se u najkraćem vremenu svakome ko se bavi ovom vrstom delatnosti otvori nova mogućnost da pored prodaje te robe na domaćem tržištu ima mogućnost i da izvozi. Za suzbijanje svinjske kuge i besnila Evropska unija pomaže nadležne službe i u drugim zemljama. Ove dve bolesti ne poznaju granice. Mora da se deluje u celom regionu kao što se u prošlosti radilo na severu Evrope.

Higijenske farme otvaraju vrata izvozuUprava za veterinu će u septembru odrediti farme svinja visoke higijene, pa neće biti potrebe da se životinje vakcinišu. Prestankom vakcinacije, biće moguće da se iz Srbije izvoze svinje i sveže meso na tržište Evropske unije.

Republička veterinarska služba dobila je specijalna vozila, poklon Evropske unije, koja će joj služiti u svakodnevnom poslu zaštite stočnog fonda.

Ministarstvo poljoprivrede je do sada za vakcine i tehničku pomoć stručnih službi na terenu iz Brisela dobilo pomoć od 6,3 miliona evra.

U septembru će Uprava za veterinu odrediti farme svinja u kojima su higijena i biosigurnost na visokom nivou, pa više neće biti potrebe da se životinje vakcinišu.

"Očekujem da u najkraćem vremenu svakome ko se bavi ovom vrstom delatnosti otvorimo novu mogućnost da pored prodaje te robe na domaćem tržištu imaju mogućnost i da izvoze", rekao je Dušan Petrović, ministar poljoprivrede i trgovine.

Za suzbijanje svinjske kuge i besnila Evropska unija pomaže nadležne službe i u drugim zemljama.

"Ove dve bolesti ne poznaju granice. Moramo da delujemo u celom regionu kao što smo u prošlosti radili na severu Evrope", rekao je Vensan Dežer, šef delegacije Evropske unije u Srbiji.

Ključeve 12 specijalnih vozila za potrebe veterinarske službe na terenu dobili su predstavnici Instituta koji se nalaze u većim gradovima Republike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik