Holandski “Agrifirm” vlasnik trećine kompanaije “Sto posto”

Bez autora
Sep 03 2013

Holandska “Royal Agrifirm grupa”, jedan od najvećih evropskih proizvođača stočne hrane, kupila je 35 posto domaće kompanije “Sto posto”, dok je firma “Nuscience”, u okviru te grupe, kupila 51 posto preduzeća “Novi miks”, domaćeg proizvođača vitaminsko mineralnih predsmeša i dodataka u hrani za životinje. Holandska kompanija će u “Sto posto” investirati 30 miliona evra u naredne tri godine. Ugovore su potpisali predstavnici Agrifirm grupe i preduzeća “Nuscience”, Ton Loman i Patrik Kereman, sa vlasnikom firme “Sto posto” Zoranom Vukadinovićem. Potpisivanju ugovora prisustvovao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a domaćin ovog skupa bio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić.

Holandski “Agrifirm” vlasnik trećine kompanaije “Sto posto”Holandska “Royal Agrifirm grupa”, jedan od najvećih evropskih proizvođača stočne hrane, kupila je 35 posto domaće kompanije “Sto posto”, dok je firma “Nuscience”, u okviru te grupe, kupila 51 posto preduzeća “Novi miks”, domaćeg proizvođača vitaminsko mineralnih predsmeša i dodataka u hrani za životinje.

Holandska kompanija će u “Sto posto” investirati 30 miliona evra u naredne tri godine.

Ugovore su potpisali predstavnici Agrifirm grupe i preduzeća “Nuscience”, Ton Loman i Patrik Kereman, sa vlasnikom firme “Sto posto” Zoranom Vukadinovićem. Potpisivanju ugovora prisustvovao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a domaćin ovog skupa bio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić.

Predsednik PKS naglasio je da Privredna komora Srbije podržava sve važne aktivnosti koje doprinose ekonomskom napretku, kao što su proces razvoja znanja, razmene informacija, finansijskog konsaltinga i unapređenja tržišta. Ovo je konkretan primer kako može da se sarađuje, primer kako jedna kvalitetna kompanija iz Srbije može da nađe partnere u inostranstvu, ukazao je Sertić.

Ton Loman istakao je da je strategija Agrifirma fokusirana na inovacijama. Mi razvijamo i proizvodimo kvalitetne koncepte ishrane, u kombinaciji sa konsalting uslugama. Kroz snabdevanje proizvodima visokog kvaliteta i inovativnog koncepta hranjenja, strani partneri će srpskim poljoprivrednicima pomoći da dobiju što kvalitetnije životinje i time ostvare profit.

Izabrali su da investiraju baš u Srbiji, jer poseduje odličan potencijal u agraru, poručio je Loman. Agrifirm kooperativa udružuje 18.000 holandskih poljoprivrednika, prihoduje godišnje oko 2,4 milijarde evra, želi da u Srbiju prenese sistem organizacije agro sektora po tipu Holandije, povezivanje struktura klanične industrije i mlekarske industrije sa ratarskim sektorom, radi zatvaranja lanca stočarske proizvodnje. Na taj način obezbeđuju se jeftinije sirovine, stočarska proizvodnja, smanjuje uvoz i povećava izvoz finalnih proizvoda. Strateški pravci razvoja na samom početku partnerstva stavljaju akcenat na uzgoj mladih životinja (prasadi) i živine (jaja) i mlečno govedarstvo.

Srbija je prepoznata u regionu kao lider i zemlja budućnosti za razvoj stočarstva, istakao je generalni direktor Nuscience Patrik Kereman.

Ambasador Holandije u Srbiji Laurent Stokvis ukazao je da se udruživanjem u poljoprivredi može proizvoditi više i kvalitetnije, poručivši da je Holandija garant da će ovaj posao biti dobro urađen. Ambasador je najavio i da će Holandija biti zemlja partner na Novosadskom sajmu poljoprivrede sledeće godine.

Vlasnik “Sto posto” Zoran Vukadinović podsetio je da je ta firma lider u proizvodnji hrane za životinje na domaćem tržištu, ukazujući da je nastala privatizacijom ruinirane fabrike u Velikoj Plani, navodi se u saopštenju PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik