Hrana u Srbiji je bezbedna

Bez autora
Mar 26 2014

U Srbiji je hrana koja se tretira pesticidima bezbedna, a njihov sastav se kontroliše u skladu sa domaćim propisima koji će uskoro biti usklađeni sa onima u Evropskoj uniji, izjavila je načelnica Odeljenja za zaštitu i ishranu bilja Ministarstva poljoprivrede Snežana Savčić Petrić.Ona je demantovala navode predstavnika Udruženja inostranih proizvođača sredstava za zaštitu bilja u Srbiji Siniše Ilinčića koji je pre dva dana izjavio da se u Srbiji 70 odsto hrane prska pesticidima za koje se ne zna kakve toksikološke posledice imaju po okolinu i zdravlje ljudi, a kao razlog je naveo to što je dozvoljena registracija pesticida bez kompletne toksikološke dokumentacije.

Hrana u Srbiji je bezbednaU Srbiji je hrana koja se tretira pesticidima bezbedna, a njihov sastav se kontroliše u skladu sa domaćim propisima koji će uskoro biti usklađeni sa onima u Evropskoj uniji, izjavila je načelnica Odeljenja za zaštitu i ishranu bilja Ministarstva poljoprivrede Snežana Savčić Petrić.

Ona je demantovala navode predstavnika Udruženja inostranih proizvođača sredstava za zaštitu bilja u Srbiji Siniše Ilinčića koji je pre dva dana izjavio da se u Srbiji 70 odsto hrane prska pesticidima za koje se ne zna kakve toksikološke posledice imaju po okolinu i zdravlje ljudi, a kao razlog je naveo to što je dozvoljena registracija pesticida bez kompletne toksikološke dokumentacije.

Od 2007. godine u Srbiji nismo imali nijednu pošiljku hrane koja je vraćena iz izvoza zbog ostataka pesticida u hrani, rekla je Savčić Petrić pred početak skupa na kome je predstavljen tvining projekat Evropske Unije posvećen unapređenju zaštite bilja u Srbiji.

Ona je istakla da proizvođače pesticida kontroliše fitosanitarna inspekcija i da su poljoprivredni proizvođači i distributeri pesticida "uvek pod kontrolom".

Intenzivno se radi na usaglašavanju domaćeg zakonodavstva sa onim u EU, objasnila je Savčić Petrić i dodala da će odmah nakon konstutuisanja nove vlade biti usvojene izmene Zakon o sredstvima za zaštitu bilja.

Savčić Petrić je ukazala da se izmene zakona odnose upravo na organizaciju celokupnog sistema registracije i kontrole sredstava za zaštitu bilja, i na održivu primenu pesticida, koja je kako je dodala, osnova za proizvodnju bezbedne hrane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik