I dok će proizvodnja jabuka u Europskoj uniji ove godine ostati gotovo na istoj razini kao i prošle, Hrvatska će zabilježiti znatan pad uroda. Ove sezone domaći voćari suočavaju se s nizom izazova koji će najviše utjecati na budućnost hrvatskog voćarstva.
Stabla u Erdutu - bez gotovo i jedne jabuke. Stjepanu i ostalim voćarima, ova je godina donijela čitav niz problema.
- Imali smo prvo mraz, pa smo poslije imali strašnu sušu, pa smo poslije te velike suše, tko nema navodnjavanje, imali smo visoke temperature koje su dodatan problem učinile voćarima, kaže Stjepan Zorić, potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice.
Nešto je bolje u Vođincima, gdje je berba ipak krenula. No ova sezona, daleko je od idealne.
Sezona daleko od idealne
- Ova sezona je jako izazovna, imamo pad prinosa od oko 40 posto u prosjeku na mom nasadu, posljedica je to proljetnog mraza i ostalih vremenskih ekstrema, govori Ivan Križanac, voćar iz Vođinaca.
Koji su ukupan urod u Hrvatskoj smanjili za čak četvrtinu.
Proizvođači se nadaju boljoj otkupnoj cijeni
Ovogodišnjih 50 tisuća tona jabuka neće zadovoljiti ni domaće potrebe niti proizvođače, koji se ipak nadaju ublaženju udarca kroz bolju otkupnu cijenu.
- Nadamo se da će taj pad proizvodnje na neki način nadoknaditi povećanje cijene koje je najavljeno za jabuku prve klase, ističe Križanac.
- Što se tiče cijene, ona ide prema onome što bi trebalo biti, da otkupna cijena bude bliže jednom euru, odnosno od 80 centi prema više da bi se pokrili svi troškovi, kaže Nikola Ivanov, voćar iz Vukovara.
Unatoč tomu, cijene jabuka na tržištu ne bi trebale drastično rasti i to zahvaljujući boljoj situaciji u ostatku Europske unije.
Ipak, svaki pad proizvodnje ozbiljan je udarac hrvatskom voćarstvu.
- Naša je nekakva procjena čak, da mi trenutno nemamo ni tri tisuće hektara jabuka. Imamo, postoji nešto u upisniku, ako gledamo Agenciju za plaćanje, no međutim to su voćnjaci od kojih ljudi već odustaju ili su ekstenzivna proizvodnja je na njima ili su već u fazi da prestaju proizvodnju jedan je primjer i ovaj, pitanje je da li ćemo ga vaditi ove godine ili iduće godine jer je više neisplativo, kaže Zorić.
I dok nasadi nestaju, domaća jabuka i dalje je sinonim za kvalitetu.
Ove godine – možda i više nego ikad – njezinu opstanku može pomoći potpora kupaca.