Izmirenje svih obaveza prema poljoprivrednicima do kraja godine

Bez autora
Sep 04 2012

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević izjavio je danas da će to ministarstvo nakon rebalansa budžeta na raspolaganju imati 42 milijarde dinara, što će omogućiti da se do kraja godine izmire sve obaveze prema poljoprivrednicima. Rebalansom će biti omogućeno da se izmire sve zaostale obaveze Ministarstva od početka godine, kao što je isplata premije za mleko iz prvog kvartala, ali i da se isplate sredstva kojima će biti realizovane nove mere za ublažavanje posledica suše. Budžet za poljoprivredu početkom godine iznosio je 30 milijardi dinara, a povećanjem sredstava kroz rebalans agrarni budžet će biti uvećan na 2,5 posto ukupnog budžeta. Planirano je da budžet za poljoprivredu u 2013. godini bude približno četiri posto da bi 2014. godine dostigao pet procenata.

Izmirenje svih obaveza prema poljoprivrednicima do kraja godineMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević izjavio je danas da će to ministarstvo nakon rebalansa budžeta na raspolaganju imati 42 milijarde dinara, što će omogućiti da se do kraja godine izmire sve obaveze prema poljoprivrednicima.

On je u izjavi za agenciju Beta naveo da će rebalansom biti omogućeno da se izmire sve zaostale obaveze Ministarstva od početka godine, kao što je isplata premije za mleko iz prvog kvartala, ali i da se isplate sredstva kojima će biti realizovane nove mere za ublažavanje posledica suše.

Budžet za poljoprivredu početkom godine iznosio je 30 milijardi dinara, a povećanjem sredstava kroz rebalans agrarni budžet će biti uvećan na 2,5 posto ukupnog budžeta. Planirano je da budžet za poljoprivredu u 2013. godini bude približno četiri posto da bi 2014. godine dostigao pet procenata.

Ministar Knežević je istakao i da će pet uredbi neophodnih za realizaciju mera Vlade za suzbijanje posledica suše, koje se odnose na pomoć stočarstvu, biti usvojeno nakon rebalansa budžeta koji se očekuje između 10. i 15. septembra.

U toku je i rad na uredbama o subvencionisanju tova junadi i svinja i povećanju premije za mleko, kao i interventnom otkupu do 200.000 tona kukuruza ovogodišnjeg roda, dodao je ministar i izrazio uverenje da će to biti dovoljno da se stabilizuje tržište.

On je saopštio da će cenu kukuruza određivati berza, uz napomenu da je trenutna cena kilograma kukuruza na “Produktnoj berzi” Novi Sad 26 dinara, što će biti startna pozicija za otkup ove žitarice.

Vlada Srbije će na narednoj sednici usvojiti uredbu kojom će se tržištu ponuditi veštačko đubrivo u zamenu za merkantilni kukuruz i za pšenicu roda 2012. i 2013.godine, naveo je Knežević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik