Izvezeno 1.141 tonu voća i povrća

Bez autora
Jun 29 2011

Crna Gora je ove godine, tačnije od 10. maja do 28. juna, izvezla 1.141 tonu voća i povrća, što je više nego lani u istom periodu. Izvoz je počeo petnaest dana ranije. Izvezeno je 779 tona povrća i 342 tone voća, uglavnom na tržišta Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Rusije. U strukturi izvoza dominiraju paprika, dinja, kupus, lubenica, paradajz, zatim krastavac, nektarine i breskve. Otkupom povrća i voća od poljoprivrednih proizvođača sa područja Podgorice od početka sezone bavi se nekoliko privatnih firmi i preduzeće AD Plodovi, u kojem je država najveći akcionar. Trenutne cijene poljoprivrednih proizvoda na zadovoljavajućem su nivou za poljoprivrednike, intervenisaće se ukoliko cijene padnu ispod proizvođačkih. Plodovi su u prethodnom periodu otkupili oko 140 tona povrća, uglavnom kupusa, krompira i krastavca, koje je smješteno u hladnjači u Matagužima. To povrće čuva se u adekvatnim uslovima, te će biti prodato kada mu cijena na tržištima u okruženju bude veća.

Izvezeno 1.141 tonu voća i povrćaCrna Gora je ove godine, tačnije od 10. maja do 28. juna, izvezla 1.141 tonu voća i povrća, što je više nego lani u istom periodu - rečeno je Pobjedi iz Ministarstva poljoprivrede, uz napomenu da je izvoz počeo petnaest dana ranije.

- Izvezeno je 779 tona povrća i 342 tone voća, uglavnom na tržišta Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Rusije. U strukturi izvoza dominiraju paprika, dinja, kupus, lubenica, paradajz, zatim krastavac, nektarine i breskve - navode iz Ministarstva.

Otkupom povrća i voća od poljoprivrednih proizvođača sa područja Podgorice od početka sezone bavi se nekoliko privatnih firmi i preduzeće AD Plodovi, u kojem je država najveći akcionar.

Iz Ministarstva poljoprivrede su kazali da su trenutne cijene poljoprivrednih proizvoda na zadovoljavajućem nivou za poljoprivrednike i ponovili da će intervenisati ukoliko cijene padnu ispod proizvođačkih.

Plodovi su u prethodnom periodu otkupili oko 140 tona povrća, uglavnom kupusa, krompira i krastavca, koje je smješteno u hladnjači u Matagužima.

Direktor ovog preduzeća Slavko Boljević kaže da se to povrće čuva u adekvatnim uslovima, te da će biti prodato kada mu cijena na tržištima u okruženju bude veća.

- Dali smo ponude zainteresovanim kupcima, ali za sada sa kupusom, krompirom i lubenicom nijesmo konkurentni na susjednim tržištima, gdje su cijene iste ili niže. Očekujemo ovih dana da će određena količina krompira ići za Srbiju. Probaćemo isto da uradimo i sa kupusom - kazao je Boljević, dodajući da za sada može najbolje proći paprika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik