Izvoz žitarica povećan gotovo za 100 odsto

Bez autora
Jan 24 2021

Izvoz žitarica u prvih devet mjeseci 2020. godine u BiH povećan je za 97,2 odsto u odnosu na prvih devet mjeseci 2019. godine, dok uvoz takođe bilježi povećanje za 8,8 odsto, a od svih žitarica najviše se izvozila pšenica.

Ovi podaci Spoljnotrgovinske komore BiH nikako nisu obradovali poljoprivredne proizvođače, jer BiH, kako kažu, mahom izvozi primarne proizvode.

"Rast izvoza najviše je vrijednosno zabilježen kod pšenice i suražice, što se pripisuje izvozu za Tursku i Hrvatsku, ukupne vrijednosti od gotovo 5,3 miliona KM", navodi se u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da je država BiH dokaz apsurdnosti.

"Svaka normalna država obezbijedi sebi dovoljne količine osnovnih životnih namirnica, prije svega kako bi otkupila tržišne viškove, a sa druge strane kako bi blagovremeno reagovala i ublažavala stresove u pogledu cijena i nestašica. Nažalost, mi toga nemamo i onda su poljoprivrednici prepušteni od danas do sutra", kaže Marinković.

Dodao je da se u BiH u posljednjih 20 godina, kada je u pitanju spoljnotrgovinsko poslovanje, ništa ne mijenja.

"Uvozimo bez ikakve kontrole, izvozimo to malo što možemo izvoziti, mahom primarne proizvode koji su najjeftiniji", kazao je Marinković.

Dodao je da BiH nema nikakvog plana, nikave strategije, te kako kaže, poljoprivrednici ne samo da su nezadovoljni, nego ih to i direktno pogađa.

"Svjedoci smo u kakvom nam je stanju agrar kada je u pitanju šteta koja je prouzrokovana lošim spoljnotrgovinskim poslovanjem", ističe Marinković.

Dodao je da izvoz sigurno ima niz benefita, te da ima pozitivne efekte, ali se, kako kaže, ono što treba domaćem tržištu - ne izvozi.

"Prvenstveno treba obezbijediti domaće stanovništvo", pojašnjava Marinković i dodaje da se od pojave pandemije virusa korona  većina zemalja odmah okrenula tome da ograniči izvoz određenih vrsta poljoprivrednih proizvoda.

"Prije svega hrane, ali isto tako treba redukovali uvoz, te na na taj način obezbijediti prehrambenu sigurnost", zaključio je Marinković.

Da je porast izvoza žitarica u BiH nelogičan, smatra i Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, koji kaže da u jednom pravcu izvozimo, a drugom uvozimo.

"Da li se tu radi o ugovorenoj proizvodnji ili šta već, mi poljoprivrednici ne znamo, samo znamo da smo na gubitku, i očigledno je da su izvoznici ti koji ubiru plodove našeg rada", kaže Bićo.

Dodao je da je, kada se žitarice konkretno uvoze iz drugih zemalja, cijena viša nego kada se kupuju od domaćih proizvođača.

Prema analizi Spoljnotrgovinske komore BiH,  što se tiče uvoza u prvih devet  mjeseci 2020. godine, njegov rast zabilježen  je kod kukuruza 16,5 odsto, a povećanje uvoza primjećuje se još kod riže.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik