Kako je kamilica postala jedan od vodećih hrvatskih izvoznih proizvoda

Bez autora
May 15 2022

Iz godine u godinu sve više poljoprivrednika bavi se uzgojem ljekovitog bilja, prije svega kamilice. Tražena je to biljka, koja u Hrvatskoj uspijeva bolje nego u mnogim drugim zemljama, pa ne čudi da izvoz raste.

U većim se količinama otprema čak i prema SAD-u, a RTL doznaje u čemu je tajna hrvatske kamilice jer ovih dana sve je spremno za žetvu. Godina je za nju gotovo pa savršena pa se očekuje i jako dobar urod. Proizvođači znaju da će sve svoje proizvode lako prodati, a domaća sušena kamilica traži se i van granica Hrvatske.

Antun Francetić, vlasnik OPG-a kaže: "Mi i dalje kada radimo, to je 99 posto ručni rad i takvu robu kupac i traži. On ne traži neku industrijsku robu. Više traži da je ono pravo prirodno, ručno rađeno, zato mi ovdje imamo kvalitetu i možemo svoje proizvode prodati i plasirati".

Hrvatsko ljekovito bilje na glasu je kao jedno od najboljih u svijetu i to iz jednostavnog razloga - ima savršene uvjete za uzgoj. Sama kamilica, najviše odlazi u izvoz pa se tako 2020. godine izvezlo 4646 tona u vrijednosti od 148.772.000 kuna, a lani i gotovo 1500 tona više za 187.572 kune. Najveći kupci su Njemačka, Italija i SAD.

Gorana Derežić, vlasnica obrta za proizvodnju ljekovitog bilja tvrdi: "Kao kultura u ekološkom uzgoju je isplativa. Daje prinose nekih 7000 do 800 kilograma po hektaru i treba minimalnu obradu tla. S obzirom na mali prinos po hektaru trebalo bi imati više površina, pa je i zarada veća".

No, nije samo kamilica hit. Tu je i drugo bilje poput smilja, ružmarina, majčine dušice, timjana i drugog.

"Sto posto je potražnja veća, svih čajeva i svih krema. Ne bih ništa izdvojio, ali jedino u zadnje vrijeme u ovoj koroni je još uvijek slatki pelin najviše tražen. On je poznat protiv virusa parazita, patogena raznih", ističe Francetić.

Proizvodnja ljekovitog bilja bi mogla biti pun pogodak jer u svijetu je sve više tvrtki koje se bave preradom i distribucijom ljekovitog i aromatičnog bilja i sve one bacaju oko na ono što raste na hrvatskim poljima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik