Kako sakupljati lekovito bilje

Bez autora
Jul 16 2014

Da bi biljke ispoljile i zadržale sva svoja lekovita svojstva, treba da znamo kako da ih pravilno beremo, sušimo i čuvamo. Evo nekih osnovnih pravila stručnjaka u Institutu za lekovito bilje "Josip Pančić". Kod nekih biljaka lekoviti su cvetovi, kod nekih listovi, a kod nekih koren. Međutim, nijednu blagodet nećemo iskoristiti ako ne znamo osnovna pravila njihovih branja i čuvanja. Biljke od kojih se koriste cvetovi, ili listovi najbolje je brati kada je toplo i sunčano vreme, a ne kada je po biljkama rosa, ili dok su mokre od kiše. Treba imati na umu to da se mokre i vlažne biljke brzo pokvare i lošeg su kvaliteta. Pošto je reč o izloženim delovima biljke, veoma je važno da se beru na mestima koja nisu zagađena, a to znači da su dovoljno udaljena od industrijskih objekata, drumskog i železničkog saobraćaja. Cvetovi se beru u početku cvetanja, odnosno pre nego što procvetaju, jer tada sadrže najviše lekovitih sastojaka.

Kako sakupljati lekovito biljeDa bi biljke ispoljile i zadržale sva svoja lekovita svojstva, treba da znamo kako da ih pravilno beremo, sušimo i čuvamo. Evo nekih osnovnih pravila stručnjaka u Institutu za lekovito bilje "Josip Pančić".

Kod nekih biljaka lekoviti su cvetovi, kod nekih listovi, a kod nekih koren. Međutim, nijednu blagodet nećemo iskoristiti ako ne znamo osnovna pravila njihovih branja i čuvanja.

Biljke od kojih se koriste cvetovi, ili listovi najbolje je brati kada je toplo i sunčano vreme, a ne kada je po biljkama rosa, ili dok su mokre od kiše. Treba imati na umu to da se mokre i vlažne biljke brzo pokvare i lošeg su kvaliteta. Pošto je reč o izloženim delovima biljke, veoma je važno da se beru na mestima koja nisu zagađena, a to znači da su dovoljno udaljena od industrijskih objekata, drumskog i železničkog saobraćaja. Cvetovi se beru u početku cvetanja, odnosno pre nego što procvetaju, jer tada sadrže najviše lekovitih sastojaka.

Bilje se ne suši na suncu, nego na promajnom mestu, u hladovini. Dok traje sušenje treba da bude rasprosrto u tankom sloju, a ne nabacano na gomili i to na podlozi od prirodnog materijala, najbolje od papira, ili drveta. Kako se ne bi ubuđalo i kako bi se ravnomerno osušilo, neophodno ga je bar dva puta dnevno veoma pažljivo prevrnuti.

Ukoliko skupljamo semenke, plodove, ili lukovice, treba da znamo da se oni beru kada su potpuno zreli. Kada je reč o njihovom sušenju, važi isto pravilo kao i za cvetove i listove: dakle, stavimo ih na promaju, u hladovinu.

Važno je znati i to da se lekovito korenje najčešće vadi u proleće. Međutim, kada se koriste višegodišnje biljke s veoma razvijenim korenjem, one se vade u jesen. Pre sušenja koren treba očistiti od zemlje i oprati hladnom vodom.

Kod nekih biljaka lekovita je i kora. Guli se u proleće i koristi samo mlada, glatka i neispucala. Suši se na promaji i hladovini, pošto je prethodno oprana, obrisana krpom i sitno isečena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik