Kiša značajno ugrozila rod voća

Bez autora
Jun 06 2023

Velika količina kiše i vlažnost zemljišta ne pogoduju voću, što je već dovelo do truljenja i pucanja plodova, posebno trešnje.

O prošlogodišnjem rodu, kvalitetu pa i otkupnim cenama proizvođači će moći samo da maštaju jer će dobar deo tog voća završiti u preradi, piše „Agroklub”. Kako se navodi, poslednje kiše dovele su do pucanja plodova zbog čega se, već sada, može utvrditi da će biti na gubitku i da će na policama prodavnica i marketa biti trešnje slabijeg kvaliteta.

Proizvođači objašnjavaju i da je branje dosta usporeno, jer su plodovi popucali, pa brzo trunu, piše „Ekapija”. Potrebno je mnogo napora da se voće prebere i odstrane oštećeni plodovi i treba mnogo vremena da bi se nabrao kilogram trešanja, a zapažaju i da voće nije tako lepo na izgled kao prethodnih godina.

– Jedino što ostaje proizvođačima da urade jeste da plodove prerade u sok ili džemove jer sigurno neće doći do otkupa popucalih plodova – navodi portal i ističe da pesticidi, odnosno fungicidi, takođe ne pomažu mnogo, ali ih pojedini proizvođači koriste da spreče pojavu truleži. Ovde treba biti oprezan jer se mora obratiti pažnja na karencu.

Domaći stručnjaci ocenjuju da je gotovo kod svih voćnih vrsta došlo do razvoja bolesti i štetočina. On upozorava i na pojavu monilije. Ono što je najgore, kod njih vrlo brzo dođe do pojavljivanja simptoma truleži, monilija fruktigena, što stvara dodatni problem voćarima.

– Rod šljiva je podbacio, proizvođači jabuka prinuđeni su da intenzivnije prskaju svoje zasade, plodovi trešnje pucaju – rekao je za „Politiku” jedan od vodećih domaćih stručnjaka za voćarstvo Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo u Čačku.

Kako je objasnio, zbog izuzetno visokih količina padavina godina nije pogodna za voćarstvo, pogotovo na ravnijim terenima i zemljištima težeg mehaničkog sastava gde se voda duže zadržava. Pored visoke vlažnosti i velike količine padavina i temperature koje su promenljive utiču na intenzivniju pojavu bolesti i štetočina i to se odnosi na sve voćne vrste, ističe Leposavić.

Kako je objasnio, kod koštičavog voća je intenzivna pojava bolesti sušenja grančica i celih stabala. Potvrđuje da na trešnju ovo izuzetno loše deluje. Dolazi do pucanja plodova i njihove neupotrebljivosti za svežu potrošnju. Zbog neuobičajeno tople i blage zime još ranije smo beležili veliki intenzitet napada bakterijskih oboljenja, pre svega iz roda pseudomonas, sa kojima proizvođači uglavnom nemaju iskustva i nemaju adekvatno rešenje – objašnjava on.

– Što se tiče jagoda, ovo vreme jako loše deluje na njih. Zato je naša preporuka proizvođačima da bez obzira na vremenske uslove sredstva za zaštitu koriste prema preporukama i da poštuju karencu – istakao je Aleksandar Leposavić, a kupcima savetuje da prvo voće koje stiže kupuju samo od proverenih proizvođača kako bi bili sigurni da jedu voće u kojem nema ostataka pesticida.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik