Klimatske promjene dižu cijene maslinovih ulja, Hercegovina jača poziciju

Bez autora
Jun 30 2025

Maslinarstvo u Hercegovini, posebno u južnim područjima poput Čapljine, Stoca i Ljubuškog, bilježi snažan rast zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima i sve većem znanju maslinara.

Ovaj napredak potvrđuje i međunarodna pažnja koju hercegovačka maslinova ulja sve više privlače.

Zlatna medalja u New Yorku potvrda kvalitete

Sommelierka i senzorna analitičarka Marina Selak ističe da je osvojena zlatna medalja na prestižnom takmičenju u New Yorku dokaz velikog truda uloženog u kvalitetu od uzgoja do prerade.

"Takva priznanja pomažu u promociji regije kao proizvođača vrhunskih maslinovih ulja. Ova nagrada može privući pažnju potrošača i trgovaca te povećati interes za maslinova ulja iz Hercegovine", kazala je.

Ipak, dodaje Selak, izazov ostaje u tržišnom pozicioniranju te je neophodno raditi na brendiranju i distribuciji kako bi se kvalitetna ulja istaknula na zahtjevnom globalnom tržištu.

"!Što se tiče cijena, one mogu varirati ovisno o tržištu, ali ako se ulja ističu kvalitetom, to može opravdati i višu cijenu. Potrošači često traže autentičnost i kvalitetu, što može biti velika prednost za maslinova ulja iz ove regije", naglasila je.

Zdravstvene koristi i rastuća potražnja

Kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje prepoznaje se po svježim voćnim notama, gorčini i pikantnosti, što ukazuje na prisutnost fenolnih spojeva s preventivnim djelovanjem na bolesti.

Selak upozorava i na važnost pravilnog pakiranja ulja u tamno staklo ili spremnike od nehrđajućeg čelika radi očuvanja kvalitete. Pored kvalitete, zdravstvene koristi ekstra djevičanskog maslinovog ulja sve više potiču njegovu potražnju.

"Dokazano je da redovna konzumacija itekako doprinosi zdravlju srca, poboljšava metaboličke funkcije, smanjuje nivo LDL holesterola i ublažava upalne procese u tijelu", poručila je Selak.

S obzirom na rastuću svijest o važnosti zdrave prehrane i popularnost mediteranskog načina života, kao i izazove s prinosima u tradicionalnim maslinarskim zemljama, potražnja za hercegovačkim maslinovim uljima nastavit će rasti.

"Možemo očekivati da će maslinova ulja postati još prisutnija u svakodnevnoj prehrani, a potrošači će nastaviti istraživati različite vrste i okuse", zaključila je u izjavi za medije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik