Kreditna podrška i osiguranje poljoprivrednim gazdinstvima

Bez autora
Apr 03 2014

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dragan Glamočić potpisao je danas sa predstavnicima banaka i osiguravajućih kuća ugovore o regulisanju međusobnih prava i obaveza sa poslovnim bankama i osiguravajućim kućama o kreditnoj podršci i osiguranju poljoprivrednih gazdinstava. Glamočić je tom prilikom rekao da su ovo najpovoljniji dinarski krediti na tržištu čiji je cilj podrška sektoru poljoprivrede, koji treba da bude zamajac privrednog preporoda zemlje. On je rekao da će poljoprivrednici od naredne nedelje moći da se prijavljuju kod banaka za subvencionisane kredite, koji će im biti na raspolaganju do septembra ove godine, kada će biti napravljen presek kako bi se videlo koliko je njihovo interesovanje. Imamo dovoljno obezbeđenih sredstava da i nakon septembra, do kada nam je na raspolaganju približno 35 miliona evra, nastavimo sa ovakvim kreditiranjem, istakao je ministar.

Kreditna podrška i osiguranje poljoprivrednim gazdinstvimaMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dragan Glamočić potpisao je danas sa predstavnicima banaka i osiguravajućih kuća ugovore o regulisanju međusobnih prava i obaveza sa poslovnim bankama i osiguravajućim kućama o kreditnoj podršci i osiguranju poljoprivrednih gazdinstava.

Glamočić je tom prilikom rekao da su ovo najpovoljniji dinarski krediti na tržištu čiji je cilj podrška sektoru poljoprivrede, koji treba da bude zamajac privrednog preporoda zemlje.

On je rekao da će poljoprivrednici od naredne nedelje moći da se prijavljuju kod banaka za subvencionisane kredite, koji će im biti na raspolaganju do septembra ove godine, kada će biti napravljen presek kako bi se videlo koliko je njihovo interesovanje.

Imamo dovoljno obezbeđenih sredstava da i nakon septembra, do kada nam je na raspolaganju približno 35 miliona evra, nastavimo sa ovakvim kreditiranjem, istakao je ministar.

Izvršni direktor Komercijalne banke za poslove sa stanovništvom Živojin Savić naveo je da su ovi krediti stigli u pravom trenutku, uz ocenu da će krediti u iznosu od pet miliona dinara dobro doći manjim gazdinstvima, koja će na ovaj način moći da obnove zastarelu mehanizaciju.

Krediti najviše odgovaraju mladima, ali i onima koji se opredele da ostanu na selu jer na ovaj način dobijaju podršku za to, ukazao je Savić.

Predstavnik „DDOR Novi Sad“ Goran Jelić rekao je da je ova kompanija zadovoljna činjenicom da je resorno ministarstvo prepoznalo potrebu da subvencioniše osiguranje životinja u poljoprivrednim domaćinstvima u Srbiji.

Jelić je objasnio da se država, ugovorom koji je potpisala, obavezala na to da poljoprivrednim gazdinstvima u potpunosti pokrije premiju osiguranja, što će svakako dovesti do unapređenja stočarske proizvodnje.

Krediti, čiji je rok od jedne do tri godine, sa grejs periodom do godinu dana, odobravaju se i isplaćuju u dinarima, bez valutne klauzule.

Kamatna stopa iznosi četiri odsto na godišnjem nivou za kredite u stočarstvu, i šest odsto za kredite plasirane u razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva, cvećarstva, kao i za kupovinu poljoprivredne mehanizacije i opreme.

Pravo na kreditnu podršku imaju fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica (zemljoradničke zadruge sa najmanje 10 članova zadruge koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava), mikro i mala pravna lica.

Ukupan iznos kredita za fizička lica, preduzetnike i pravna lica iznosi do 5.000.000 dinara, a za zemljoradničke zadruge do 15.000.000 dinara.

Zahtevi za odobrenje kredita podnose se od sledeće nedelje do 1. septembra tekuće godine kod banaka sa kojima je Ministarstvo poljoprivrede sklopilo ugovor.

Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku poljoprivrednicima definisano je da se kreditna podrška ostvaruje podnošenjem pismenog zahteva banci, uz dostavljanje prateće dokumentacije.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potpisalo je ugovore sa 13 banaka i šest osiguravajućih kuća.

Ugovori su potpisani sa Komercijalnom bankom, Prokredit bankom, Bankom Inteza, Kredi-Agrikol bankom, Erste bankom, Hipo bankom, Sosijete ženeral bankom, Oportjuniti bankom, Sberbankom Srbija, NLB bankom, OTP bankom, Moskovskom bankom i Poštanskom štedionicom, kao i sa osiguravajućim kućama DDOR Novi Sad, Delta đenerali, Dunav osiguranje, Globus, Triglav i Milenijum.

Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku poljoprivrednicima dostupan je na internet sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (www.mpsv.gov.rs) u sekciji dokumenti|pravilnici.

Za sva pitanja otvoreni su i brojevi telefona Info centra Ministarstva 011/260-79-60 i 011/260-79-61, kao i imejl office@minpolj.gov.rs.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik