Kupovina traktora na lizing

Bez autora
Jul 07 2013

Da bi poljoprivredni proizvođači bili produktivniji i da bi više zaradili, potrebno je da smanje troškove proizvodnje. Problem je što često za kupovinu traktora, kombajna ili sejalice, nemaju dovoljno novca. Bankarski krediti su, tvrde, skupi, a procedura za njihovo dobijanje komplikovana. Zato se sve više opredeljuju za lizing. I pored toga što su poslednjih godina pojedini poljoprivrednici počeli da obnavljaju svoju mehanizaciju pomoću kredita koje je država subvencionisala, većina proizvođača i dalje koristi zastarele traktore i opremu. Sada im ponuda ne ide na ruku, jer su kamate visoke. Kako u Evropi, tako i u Srbiji na lizing se najčešće kupuju putnički automobili i komercijalna vozila, iako se na ovaj način može nabaviti skoro sve - od kućnih aparata do poslovnog prostora. U Srbiji su se do sada za lizing češće opredeljivala preduzeća nego pojedinci. U poslednje vreme interesovanje za lizing raste u građevinskoj industriji i kod poljoprivrednih proizvođača.

Kupovina traktora na lizingPoljoprivrednici se sve češće odlučuju na kupovinu mašina na lizing, zbog jednostavnije procedure i smatraju da su jeftiniji od kredita.

Da bi poljoprivredni proizvođači bili produktivniji i da bi više zaradili, potrebno je da smanje troškove proizvodnje. Problem je što često za kupovinu traktora, kombajna ili sejalice, nemaju dovoljno novca. Bankarski krediti su, tvrde, skupi, a procedura za njihovo dobijanje komplikovana. Zato se sve više opredeljuju za lizing.

I pored toga što su poslednjih godina pojedini poljoprivrednici počeli da obnavljaju svoju mehanizaciju pomoću kredita koje je država subvencionisala, većina proizvođača i dalje koristi zastarele traktore i opremu. Sada im ponuda ne ide na ruku, jer su kamate visoke.

Poljoprivredniku iz Stajićeva Dragoslavu Rošulju potrebno je da se obnove kombajn i prikolice.

"Trenutno je najbitnije da se obnovi kombajn i prikolice, to je već u veoma, veoma lošem stanju, staro je sve preko 30 godina. To bi trebalo pod hitno da se uradi, a kako, videćemo", kaže Dragoslav.

Kako u Evropi, tako i u Srbiji na lizing se najčešće kupuju putnički automobili i komercijalna vozila, iako se na ovaj način može nabaviti skoro sve - od kućnih aparata do poslovnog prostora.

U Srbiji su se do sada za lizing češće opredeljivala preduzeća nego pojedinci. U poslednje vreme interesovanje za lizing raste u građevinskoj industriji i kod poljoprivrednih proizvođača.

Vladimir Pajović iz Asocijacije lizing kompanija Srbije ističe da su slabije firme u mogućnosti da uzmu lizing.

"Lizing je spreman da finansira i malo lošiju firmu, spreman da preuzme taj rizik jer ima dobro obezbeđenje, i poljoprivrednog proizvođača, gde su ti bilansi komplikovani. Lizing je fleksibilan u smislu da mi često kada je u pitanju poljoprivreda prilagođavamo rate sezoni", objašnjava Pajović.

Jednostavnija procedura odobravanja bila je razlog zbog kojeg se i Dragan Kekin iz Botoša opredelio da kombajn uzme na lizing, a ne na kredit.

"Kada sam kupovao traktor, meni je trebalo zaloga, pa nije bilo dovoljno zemlje, zašto nije sređena, pa ne znam kombajn, pa ne znam traktor drugi, pa treći, pa da li je neko zaposlen, da li ima neka primanja, platu, penziju, strašno. Ovde je mnogo lakše, jednostavno kombajn je zalog i ništa više", kaže Dragan.

Kamate na lizing u Srbiji su u proseku između šest i osam odsto, što je ipak više nego u zemljama u okruženju - Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji.

Stručnjak za lizing Evropske banke za obnovu i razvoj Daniel Gis istile da se na kamatnu stuopu a lizing plaća PDV.

"Vi imate regulativu koja određuje da se na kamatnu stopu na lizing plaća PDV, što je jako loša stvar. To stavlja lizing kompanije i njihove ponude u lošiju poziciju u odnosu na srpske banke, jer, naravno, na kamatnu stopu od banke nema PDV-a", rekao je Gis.

Na lizing se u poljoprivredi finansiraju i sušare, silosi, sistemi za navodnjavanje, otkupne stanice, ali nabaviti zemljište na lizing za sada nije realno očekivati, kažu u Asocijaciji lizing kompanija. Pogotovo ako se zna da proizvođač postaje vlasnik predmeta lizinga tek kada otplati poslednju ratu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik