Kvalitet grožđa bolji nego ikad

Bez autora
Sep 17 2012

Zbog dugotrajne suše ovogodišnja berba grožđa u Srpskoj počela je nešto ranije nego obično, a vinogradari ističu da je kvalitet grožđa odličan, iako su prinosi nešto manji. Vinogradi Milenka Simića u Prnjavoru obrani su prije tri dana, a prinos je bio manji za oko 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Kvalitet grožđa je veoma dobar, posebno na sortama šardonea i pinota. Suša nije uticala na kvalitet roda. Sada slijedi rad u vinariji kako bi se napravilo što kvalitetnije vino. Berba grožđa je u punom jeku i u Hercegovini jer je dugotrajna suša natjerala vinogradare da ove godine počnu s berbom ranije nego prethodnih godina. Iako je rod nešto slabiji, vinogradari očekuju zavidan kvalitet vina. Posljednje dvije godine su među najboljima u vinogradarstvu. Suša je diktirala da su prinosi manji, ali je kvalitet mnogo veći. Prinosi su manji za 20 odsto, ali će zato kvalitet biti i 50 odsto veći.

Kvalitet grožđa bolji nego ikadZbog dugotrajne suše ovogodišnja berba grožđa u Srpskoj počela je nešto ranije nego obično, a vinogradari ističu da je kvalitet grožđa odličan, iako su prinosi nešto manji.

Vinogradi Milenka Simića u Prnjavoru obrani su prije tri dana, a prinos je bio manji za oko 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

- Kvalitet grožđa je veoma dobar, posebno na sortama šardonea i pinota. Suša nije uticala na kvalitet roda. Sada slijedi rad u vinariji kako bismo napravili što kvalitetnije vino - rekao je Simić.

Berba grožđa je u punom jeku i u Hercegovini jer je dugotrajna suša natjerala vinogradare da ove godine počnu s berbom ranije nego prethodnih godina.

Iako je rod nešto slabiji, vinogradari očekuju zavidan kvalitet vina.

Direktor Podruma “Vukoje” Radovan Vukoje rekao je da je u toku berba grožđa, čiji je kvalitet pet zvjezdica.

- Posljednje dvije godine su među najboljima u vinogradarstvu. Suša je diktirala da su prinosi manji, ali je kvalitet mnogo veći - rekao je on i istakao da su prinosi manji za 20 odsto, ali će zato kvalitet biti i 50 odsto veći.

- Odavno se nije desilo da je kvalitet svih sorti odličan - rekao je Vukoje.

U trebinjskom poljoprivrednom preduzeću “Agrokop”, najvećem vinogorju Republike Srpske, u toku je berba grožđa.

Agronom Janko Milojević istakao je da su suša i prošlogodišnje kašnjenje brojnih tehnoloških operacija zbog učestalih štrajkova radnika uticali da ovogodišnji rod bude manji za 20 odsto od očekivanog.

- Dio grožđa je već ubran, a veliki dio je unaprijed prodat vinarijama iz Trebinja, kao i privatnicima koji grožđe kupuju za sopstvene potrebe. Očekujemo da će sve biti prodato, do posljednjeg zrna, jer je naše grožđe, i pored onoga koje se uvozi i koje je jeftinije, ipak boljeg kvaliteta - rekao je Milojević i dodao da je sorta grožđa vranac već rasprodata, iako još nije završena berba.

Berba je pri kraju i u vinogradima Petropavlovog manastira kod Trebinja, a podrumi manastira Tvrdoš počeli su sa preradom grožđa sorte merlo, porijeklom iz vinograda u Petropavlovom polju.

Radnici “Agrokopa”

I radnici “Agrokopa”, koji je od maja u zakup uzela firma “Premijum vinogradi”, čiji je osnivač Švajcarska kompanija “Swiss Nova Invest”, sve su zadovoljniji, jer su im novi vlasnici isplatili sva nagomilana dugovanja, a isplaćuju im se i sve tekuće zarade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik