Laboratorija za kontrolu mleka u Srbiji početkom 2014.

Bez autora
Mar 14 2013

Ministar poljoprivrede Goran Knežević najavio je danas da je u planu otvaranje tri referentne laboratorije za kontrolu mleka u Srbiji i da će prva biti otvorena u Beogradu u prvom kvartalu 2014. godine. Referentne laboratorije, pored Beograda, imaće i Novi Sad i Niš. Do sada je EU dala preko osam miliona evra za referentnu laboratoriju. Ona je bila više puta otvarana, ali do dan-danas ne funkcioniše. U 2012. godini urađeno je 608 kontrola za proveru količine aflatoksina i sve su bile negativne. U januaru ove godine izvršeno je 70 kontrola i svi uzorci takođe su bili negativni. Tek u februaru nakon pojave informacije u regionu o povećanoj količini aflatoksina, izdat je nalog za vanrednu kontrolu 302 uzorka od 37 proizvođača i u 48 uzoraka rezultat je bio na granici dozvoljene količine.

Laboratorija za kontrolu mleka u Srbiji početkom 2014.Ministar poljoprivrede Goran Knežević najavio je danas da je u planu otvaranje tri referentne laboratorije za kontrolu mleka u Srbiji i da će prva biti otvorena u Beogradu u prvom kvartalu 2014. godine.

Referentne laboratorije, pored Beograda, imaće i Novi Sad i Niš.

Knežević je naveo da je do sada EU dala preko osam miliona evra za referentnu laboratoriju. Ona je bila više puta otvarana, ali do dan-danas ne funkcioniše.

Ministar je saopštio da je u 2012. godini urađeno 608 kontrola za proveru količine aflatoksina i da su sve bile negativne. U januaru ove godine izvršeno je 70 kontrola i svi uzorci takođe su bili negativni. Tek u februaru, kako je dodao, nakon pojave informacije u regionu o povećanoj količini aflatoksina, izdat je nalog za vanrednu kontrolu 302 uzorka od 37 proizvođača i da je u 48 uzoraka rezultat bio na granici dozvoljene količine.

Povučeno je to mleko sa rafova, a uzorci su poslati u Holandiju na super kontrolu. Posle toga je naložena vanredna kontrola kukuruza, stočne hrane i sirovog mleka i formirana je radna grupa od kvalitetnih stručnjaka koja je predlažila dalje mere, podsetio je ministar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik