Lactalis i Ljubljanske mlekarne gase tuzlansku mljekaru PPM

Bez autora
Oct 13 2013

Ljubljanske mlekarne provest će potpuno restrukturiranje povezanog društva Prerada i promet mlijeka d.d. Tuzla s namjerom smanjenja troškova u cilju eliminiranja stvaranja novog gubitka u poslovanju. Takvi poslovni potezi pravdaju se teškim ekonomskim uvjetima uzrokovanih krizom i negativnim promjenama na tržištu mlijeka. Dalje se navodi kako PPM već nekoliko godina ne posluje pozitivno i da je upravo takva teška situacija diktirala Ljubljanskim mlekarnama potragu za novim rješenjima. Na pitanje – šta konkretno podrazumijeva prestrukturiranje tvornice, odgovoreno je - Ljubljanske mlekarne s prestrukturiranjem povezanog društva PPM žele smanjiti poslovni gubitak i troškove poslovanja, te pronaći model poboljšanja poslovanja društva. To znači održavanje samo minimalnog broja zaposlenih koji će omogućiti nastavak društva.

Lactalis i Ljubljanske mlekarne gase tuzlansku mljekaru PPMLjubljanske mlekarne provest će potpuno restrukturiranje povezanog društva Prerada i promet mlijeka d.d. Tuzla s namjerom smanjenja troškova u cilju eliminiranja stvaranja novog gubitka u poslovanju, saopćeno je iz Ljubljanskih mlekarni, izvijestila je Radio televizija Tuzlanskog kantona.

Takvi poslovni potezi pravdaju se teškim ekonomskim uvjetima uzrokovanih krizom i negativnim promjenama na tržištu mlijeka. Dalje se navodi kako PPM već nekoliko godina ne posluje pozitivno i da je upravo takva teška situacija diktirala Ljubljanskim mlekarnama potragu za novim rješenjima. Na pitanje – šta konkretno podrazumijeva prestrukturiranje tvornice, odgovoreno je.

"Ljubljanske mlekarne s prestrukturiranjem povezanog društva PPM žele smanjiti poslovni gubitak i troškove poslovanja, te pronaći model poboljšanja poslovanja društva. To znači održavanje samo minimalnog broja zaposlenih koji će omogućiti nastavak društva".

Zvanična informacija vlasnika mljekare koja zapošljava 70-tak ljudi, završava obećanjem da će i novootpušteni radnici biti zbrinuti u skladu sa važećim bh. zakonodavstvom.

Neimenovani izvori na koje se poziva RTV TK tvrdi da se tvornica mlijeka gasi 1. 1. 2014. godine, a glavni krivac je Lactalis. Očito da igraju igru ''kupi konkurenta pa ga ugasi'' dobro znajući da će sama vrijednost infrastrukture i zemljišta biti dovoljna da namiri troškove kupovine', naveo je ovaj izvor.

Preuzimanjem Ljubljanskih mlekarni Lactalis je postao većinski vlasnik PPM-a u Tuzli, a kontrolu je u njegovo ime zapravo preuzelo kćerinsko hrvatsko preduzeće Dukat koje je i zvanični većinski vlasnik Ljubljanskih mlekarni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik