Lakša nabavka - jeftinije meso

Bez autora
Nov 17 2011

Cene tovnih prasadi, svinja i junadi biće, uskoro, niže za desetak odsto - najavljuju stručnjaci. Posle dužeg vremena tržište stoke je mirno, a iz najvećih fabrika stočne hrane stižu i pojeftinjenja. Treba očekivati dalji pad cena prasadi i svinja za tov, jer će i cena kukuruza biti stabilna do marta naredne godine. Stočna hrana je proteklih nedelja pojeftinila dva puta. Po kilogramu cena hrane je niža za dva do 4,5 dinara. To je pad od oko 10 odsto. S ozbirom na to da je za svaki kilogram prirasta potrebno od tri do tri i po kilograma koncentrata, to znači da je proizvodnja svinja sada po kilogramu mesa jeftinija između sedam i osam dinara. Stočari pozdravljaju odluku Vlade o ukidanju svih dažbina, carina i prelevmana na uvoz sojine sačme u Srbiju, što je trebalo da omogući predvidljivost u poslovanju svih koji se bave tovom stoke. Cene sojine sačme jedan je od većih troškova u proizvodnji, a da su cene kukuruza trenutno povoljnije.

Lakša nabavka - jeftinije mesoCene tovnih prasadi, svinja i junadi biće, uskoro, niže za desetak odsto - najavljuju stručnjaci.

Posle dužeg vremena tržište stoke je mirno, a iz najvećih fabrika stočne hrane stižu i pojeftinjenja.

Prema rečima Vojislava Stankovića, iz Privredne komore Srbije, treba očekivati dalji pad cena prasadi i svinja za tov, jer će i cena kukuruza biti stabilna do marta naredne godine.

- Kod nas je stočna hrana proteklih nedelja pojeftinila dva puta - kaže Dragoslav Milosavljević, vlasnik fabrike stočne hrane „Komponenta“ u Ćupriji.

- Po kilogramu cena hrane je niža za dva do 4,5 dinara. To je pad od oko 10 odsto. S ozbirom na to da je za svaki kilogram prirasta potrebno od tri do tri i po kilograma koncentrata, to znači da je proizvodnja svinja sada po kilogramu mesa jeftinija između sedam i osam dinara.

Stočari pozdravljaju odluku Vlade o ukidanju svih dažbina, carina i prelevmana na uvoz sojine sačme u Srbiju, što je trebalo da omogući predvidljivost u poslovanju svih koji se bave tovom stoke. Kako tvrde, cene sojine sačme jedan je od većih troškova u proizvodnji, a da su cene kukuruza trenutno povoljnije.

- Imamo 32 krmače i oko 700 prasadi godišnje, a ove godine smo im obezbedili hranu sa naših njiva - kaže Kamenko Bratković, čija se porodica decenijama bavi svinjarstvom.

- Za kilogram žive vage prasadi na pijaci nude 130 dinara, i sa tom cenom stočar je na svakom prasetu na gubitku barem 1.000 dinara. Ja imam dobitak, jer sam dobio bolju ponudu i kilogram prodajem za 170 dinara.

Industrija mesa „Đurđević“, iz Pećinaca, za tovljenike nudi od 150 do 160 dinara za kilogram. Vlasnik Milenko Đurđević kaže da se cene razlikuju - kvalitetnija prasad dostižu i 180 dinara, a ona slabijeg kvaliteta se otkupljuju po 130 do 140 dinara. Kako ističe, proizvođači moraju da rade na kvalitetu, kako bi dobili dobru cenu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik