Lakše do izvoza povrća nego do povrtara

Bez autora
Apr 03 2013

Požeška zemljoradnička zadruga „Blagaja“, jedna od retkih preživelih, pročula se nedavno po zapaženom poslovnom potezu: obezbedila je plasman organskih poljoprivrednih proizvoda na razvijena evropska tržišta. Ukupno 500 tona paprike i 300 tona paradajza izvoziće u ovoj sezoni za kupce u Austriji i Nemačkoj, i to po ceni od jednog evra za kilogram paprike, a pola evra za paradajz. S namerom da narednih godina te količine neprskanog povrća budu znatno uvećane, te proširena na organsku jabuku i bundevu. Stručnjaci stalno ističu da je organska proizvodnja šansa da nam zapušteno selo oživi, jer postoji zainteresovanost seljaka, kao i mnoge parcele na koje decenijama nije bačena ni šaka veštačkog đubriva. S tim saznanjima rukovodstvo „Blagaje“ ušlo je u ovaj izvozni posao.

Lakše do izvoza povrća nego do povrtaraPožeška zemljoradnička zadruga „Blagaja“, jedna od retkih preživelih, pročula se nedavno po zapaženom poslovnom potezu: obezbedila je plasman organskih poljoprivrednih proizvoda na razvijena evropska tržišta.

Ukupno 500 tona paprike i 300 tona paradajza izvoziće u ovoj sezoni za kupce u Austriji i Nemačkoj, i to po ceni od jednog evra za kilogram paprike, a pola evra za paradajz. S namerom da narednih godina te količine neprskanog povrća budu znatno uvećane, te proširena na organsku jabuku i bundevu.

Stručnjaci stalno ističu da je organska proizvodnja šansa da nam zapušteno selo oživi, jer postoji zainteresovanost seljaka, kao i mnoge parcele na koje decenijama nije bačena ni šaka veštačkog đubriva. S tim saznanjima rukovodstvo „Blagaje“ ušlo je u ovaj izvozni posao.

– Ali organska proizvodnja u našim selima još je u povoju, a svaki početak je težak. „Blagaja“ sarađuje sa velikim brojem proizvođača ne samo s požeškog područja, već i iz cele Srbije, posebno sa zadrugom „Južna Mačva“, pa smo mnogima ponudili da proizvode organsku papriku i paradajz, dakle da budu isporučioci povrća za strane kupce. Podršku u poduhvatu imamo iz Ministarstva poljoprivrede, a od države su moguća i podsticajna sredstva onima što proizvode organsku hranu. Interesovanja povrtara za sada ima, no ne ide kako smo očekivali. Ljudi se premišljaju, oklevaju. Hvale izvoznu cenu, a s druge strane kao da čekaju da drugi neko krene u to pa da se priključe – objašnjava za „Politiku“ Željko Adžić, direktor zadruge „Blagaja“.

Po njegovim rečima, organska paprika će se uzgajati u požeškom kraju i drugde ako bude zainteresovanih, a organski paradajz u Mačvi. Kad je o paprici reč, saradnju u izvoznom poslu prihvatile su samo zadruge iz požeških sela Ježevice i Gorobilja, udruženje povrtara iz Glumča, te veliki proizvođač povrća i cveća Miloljub Božić iz Pilatovića. To je, međutim, svega tri-četiri hektara organskih parcela, a potrebno je, kaže direktor „Blagaje“, deset puta više.

– Utisak je da proizvođači imaju strah od organske proizvodnje, pre svega od sertifikacije onoga što budu proizveli. Kao da se plaše da će im propasti rod ako ti plodovi ne budu proglašeni organskim. Govorimo im da je organska proizvodnja realna budućnost i šansa srpske poljoprivrede, te da će sve biti u redu ako primenjuju ono što je propisano i stalno sarađuju sa sertifikacionom kućom – kazuje naš sagovornik, dodajući da je, osim zarade, važna i prilika za dugoročne poslovne veze sa svetom i izgledniju budućnost našeg sela.

Toj dugoročnoj priči osnovu daje i ponuda stranih partnera koji s „Blagajom“ sarađuju. Oni su, otkriva direktor Adžić, spremni da od jeseni obezbede novac za školovanje četiri odeljenja srednjoškolaca smera organske proizvodnje u poljoprivrednim školama u Požegi i Šapcu, kao i za njihovu praksu na farmama u razvijenoj Evropi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik