Lakši promet proizvoda između Srbije i Crne Gore

Bez autora
Mar 20 2012

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dušan Petrović i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore Tarzan Milošević potpisali su danas u Budvi tri međudržavna sporazuma o saradnji u oblasti poljoprivrede koji će omogućiti nesmetani promet prehrambenih proizvoda. U okviru 38. sajma hrane u Budvi Petrović i Milošević potpisali su Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Crne Gore o međusobnom priznavanju i prihvatanju dokaza o ispunjenosti propisanih uslova o hrani i hrani za životinje biljnog i mešovitog porekla, Sporazum o saradnji u oblasti zdravstvene zaštite bilja i Sporazum o saradnji u oblasti veterine. Ključan element potpisanis sporazuma je značajno olakšanje prometa poljoprivrednih proizvoda između Crne Gore i Srbije. Pomenuti dokumenti uređuju način na koji Srbija i Crna Gora priznaju međusobne sertifikate vezane za bezbednost hrane kako za ljudsku upotrebu, tako i hrane za životinje. Suština je u tome da se svima koji se bave proizvodnjom hrane omogući da na što jednostavniji način realizuju tu proizvodnju u cilju otvaranja zajedničkog tržišta.

Lakši promet proizvoda između Srbije i Crne GoreMinistar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dušan Petrović i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore Tarzan Milošević potpisali su danas u Budvi tri međudržavna sporazuma o saradnji u oblasti poljoprivrede koji će omogućiti nesmetani promet prehrambenih proizvoda.

U okviru 38. sajma hrane u Budvi Petrović i Milošević potpisali su Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Crne Gore o međusobnom priznavanju i prihvatanju dokaza o ispunjenosti propisanih uslova o hrani i hrani za životinje biljnog i mešovitog porekla, Sporazum o saradnji u oblasti zdravstvene zaštite bilja i Sporazum o saradnji u oblasti veterine.

Ključan element potpisanis sporazuma je značajno olakšanje prometa poljoprivrednih proizvoda između Crne Gore i Srbije. Pomenuti dokumenti uređuju način na koji Srbija i Crna Gora priznaju međusobne sertifikate vezane za bezbednost hrane kako za ljudsku upotrebu, tako i hrane za životinje. Suština je u tome da se svima koji se bave proizvodnjom hrane omogući da na što jednostavniji način realizuju tu proizvodnju u cilju otvaranja zajedničkog tržišta.

Danas potpisani sporazumi pomažu poljoprivrednicima da njihovi proizvodi budu još konkurentniji na tržištima.

Srbija je nedavno potpisala sličan sporazum i sa Makedonijom, a uskoro će to biti učinjeno i sa drugim susednim zemljama. Zemlje regiona povezuje isti cilj, a to su evropske integracije, pri čemu regionalna saradnja dodatno doprinosi njegovom ostvarenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik