Livanjski pčelari u borbi protiv lažnog meda

Bez autora
Sep 26 2022

Područje grada Livna pogoduje čistim vazduhom i netaknutom prirodom, koja u kombinaciji sa biološkom raznolikošću biljnih vrsta čini idealnu oazu za proizvodnju kvalitetnog i prepoznatljivog meda i proizvoda od meda.

Satne osnove

S tim u vezi, protekle sedmice u Livnu otvoren je pčelarski centar kao rezultat dvogodišnjeg projekta pčelarstva koji Muslim Aid Association realizuje u saradnji sa Gradom Livnom i Udrugom pčelara Li-Vrisak Livno.

- Projektom smo željeli uključiti sve one koji proizvode med, ali i one koji ga vrlo rado vole konzumirati. Prepoznali smo udruženja pčelara kao ključne faktore sigurnosti proizvodnje i prometovanja meda u lokalnim zajednicama i u skladu s tim ih tehničko-tehnološki osnažili kroz donaciju linija za proizvodnju satnih osnova i punionica meda, ali i kroz razvoj karakteristične ambalaže, istakla je Edina Šehić-Saliji, direktorica Muslim Aida.

Gradonačelnik Livna Darko Čondrić kazao je da je za Gradsku upravu od iznimne važnosti pomagati pčelare sa livanjskog područja budući da je ovo područje koje je svojim položajem i bioraznolikošću vrlo karakteristično za proizvodnju meda.

- Ovo je još jedan u nizu projekata koje Gradska uprava realizuje sa ciljem pomoći poljoprivrednim proizvođačima. Osnovni cilj ovog projekta i otvaranje ovoga pčelarskog centra je da omogućimo pčelarima da imaju zajedničke pogone za preradu voska i punjenje meda, naglasio je Čondrić.

Pored doniranih mašina i svih neophodnih resursa, pčelari sa područja Livna biće u prilici da svoj med prodaju pod nazivom Med livanjskih kraških pašnjaka koji su po svojoj strukturi i poziciji jedinstveni u Evropi.

Markica

- Naša regija je vrlo karakteristična budući da se naši pčelinjaci nalaze na području koje je spoj mediteranske i kontinentalne klime i da obiluje medonosnim biljkama. Sada imamo i razlog više za bavljenje pčelarstvom budući da će pčelari koji su članovi udruženja nakon obavljenih fizikalno-hemijskih i bioloških analiza na svojim teglama moći koristiti i vrlo karakterističnu markicu koja će proizvode od meda sa ovih područja učiniti prepoznatljivim. Pored toga, na ovaj način naše potrošače štitimo od “lažnog meda”, istakao je Mirando Šperac, predsjednik Udruge Li-Vrisak i profesionalni pčelar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik