Mak na baranjskim poljima

Bez autora
Jun 05 2023

Hrvatske su potrebe za makom oko dvjesto tona godišnje, a ove će godine domaći proizvođači prvi put proizvesti dvostruko više.

Otkup maka za strana tržišta je siguran, i to uz dobru cijenu. Lani je ona iznosila od 1,80 do 2,00 eura za kilogram, a slično će biti i ove godine. Zbog toga je u Baranji, gdje se nalazi većina domaćih proizvođača, sve više ljubičastih polja koja su postala i svojevrsna turistička atrakcija.

U vrijeme žetve pšenice, bit će i žetva ovoga maka. Trenutno ljubičasti cvjetovi maka predivan su prizor na baranjskim poljima. U Topolju su ga počeli uzgajati iz znatiželje.

- Prvo malo u sestrinoj bašti, pa smo to raširili na hektar, dva da vidimo. Učili se oko sjetve i svega toga, pa je onda prešlo nekih desetak hektara, pa stotinjak i sada imamo ove godine s kooperacijom blizu 500 hektara, rekao je Vinko Kovačev, član zadruge proizvođača maka.

Riječ je o vrlo jednostavnoj kulturi koja traži malo, a daje puno. Postoji jari i ozimi mak, a uz ljubičasti sije se i bijeli, i ružičasti. Na tim je poljima jedino divlji, crveni mak, nepoželjan.

Maku je čak godilo i ovo vrlo kišno proljeće.

- Prošle godine je bilo oko 3-4 glavice, dok ove godine možemo vidjeti nekih 6-8, znači skoro duplo, stoga se nadamo i većoj kilaži u samoj žetvi, rekao je Luka Kovačev, član zadruge proizvođača maka.

Prethodnih iskustava nisu imali, a danas ih u zadruzi radi devetero. Zbog divljači su imali veliku štetu na suncokretu i kukuruzu, no zanimljivo je da divljač ne dira mak. Pa su i u tome vidjeli priliku. Kao i u činjenici da klima u Hrvatskoj pogoduje ranijoj žetvi.

- Mi imamo tu veliku prednost u Hrvatskoj što naš mak dolazi više od mjesec dana ranije u odnosu na Češku, pa kad oni potroše svoje zalihe, kad je najveća cijena, tad naš mak dolazi. Oni žanju u drugoj polovici osmog mjeseca, a mi dolazimo početkom sedmog, istaknuo je Vinko.

A to je vrlo zanimljivo jer se Češka smatra najvećim svjetskim uzgajivačem maka i zemljom koja određuje tržišnu cijenu. Baranjski poljoprivrednici sav mak izvezu, pa je tako zanimanje za ovu kulturu sve veće. Prošle godine, u suši je prinos bio do tonu po hektaru, a otkupna cijena do dva eura po kilogramu. Računica je jasna, uzgoj maka itekako se isplati.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik