U Institutu za poljoprivredu i turizam održan je jučer i prvi savjet za maslinarstvo na kojem je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio kako je Hrvatska još uvijek puno veća uvoznica nego izvoznica maslinova ulja te da treba jačati i hrvatsko maslinarstvo i maslinare. U 2016. u Hrvatskoj je proizvedeno 31.183 tonamaslina, oko 35.000 hektolitara maslinova ulja. Površine pod maslinicima iznosile su 18.184 ha, za gotovo 1000 ha manje nego godinu ranije, a razlog su opožareni i zapušteni maslinici. Prema podacima struke u RH je oko 160 uljara koje su prostorno dobro raspoređene i s prosječnim preradbenim kapacitetom od oko 1300 kilograma po satu. Potrošnja maslinova ulja po članu domaćinstva je 1,5 litra, a pribrojimo li i potrošnju u ugostiteljstvu po glavi stanovnika trošimo 2 litre, a Grčka, primjerice, 20 litara, Španjolska i Italija 11, a Portugal 8,2 litre. Velike su regionalne razlike u potrošnji. U primorskom dijelu ona je na razini mediteranskog prosjeka, a u kontinentalnoj Hrvatskoj zanemariva.
U Institutu za poljoprivredu i turizam održan je jučer i prvi savjet za maslinarstvo na kojem je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio kako je Hrvatska još uvijek puno veća uvoznica nego izvoznica maslinova ulja te da treba jačati i hrvatsko maslinarstvo i maslinare. U 2016. u Hrvatskoj je proizvedeno 31.183 tonamaslina, oko 35.000 hektolitara maslinova ulja. Površine pod maslinicima iznosile su 18.184 ha, za gotovo 1000 ha manje nego godinu ranije, a razlog su opožareni i zapušteni maslinici.
Prema podacima struke u RH je oko 160 uljara koje su prostorno dobro raspoređene i s prosječnim preradbenim kapacitetom od oko 1300 kilograma po satu. Potrošnja maslinova ulja po članu domaćinstva je 1,5 litra, a pribrojimo li i potrošnju u ugostiteljstvu po glavi stanovnika trošimo 2 litre, a Grčka, primjerice, 20 litara, Španjolska i Italija 11, a Portugal 8,2 litre. Velike su regionalne razlike u potrošnji. U primorskom dijelu ona je na razini mediteranskog prosjeka, a u kontinentalnoj Hrvatskoj zanemariva.