Milion i po za poljoprivrednike

Bez autora
Sep 20 2012

Vlada je danas usvojila Informaciju o učešću Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Investiciono razvojnog fonda IRF u saniranju posljedica elementarnih nepogoda, u cilju podrške poljoprivrednim proizvođačima u Crnoj Gori. Koordinator projekta je Ministarstvo poljoprivrede, dok je IRF obezbijedio novac za njegovu realizaciju od 1,5 miliona eura. IRF će novac odobriti za finansiranje nabavke stočne hrane, čiji će korisnici biti mljekare, sirare, mesne industrije, fabrike stočne hrane, veća poljoprivredna gazdinstva, distributeri i zadruge. Plaćanje će biti omogućeno na više mjesečnih rata kroz odbitke za dospjele rate, otkupljeno mlijeko i premije za mlijeko ili držanje stoke kao i ostale subvencije koje ostvaruju kod Ministarstva, na period od šest do 12 mjeseci. IRF bi sredstva za finansiranje stočne hrane prenosio na osnovu uputstva Ministarstva poljoprivrede, odobrena po uslovima koji obuhvataju rok otplate do 12 mjeseci i kamatnu stopu od četiri odsto na godišnjem nivou, koji će subvencionirati Ministarstvo.

Milion i po za poljoprivrednikeVlada je danas usvojila Informaciju o učešću Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Investiciono razvojnog fonda IRF u saniranju posljedica elementarnih nepogoda, u cilju podrške poljoprivrednim proizvođačima u Crnoj Gori.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević kazao je da su zajedno sa IRF-om pokrenuli projekat saniranja posljedica elementarnih nepogoda u cilju sufinansiranja nabavke stočne hrane za potrebe poljoprivrednih proizvođača.

"Koordinator projekta je Ministarstvo poljoprivrede, dok je IRF obezbijedio novac za njegovu realizaciju od 1,5 miliona eura", rekao je Milošević nakon sjednice Vlade.

IRF će, kako je dodao, novac odobriti za finansiranje nabavke stočne hrane, čiji će korisnici biti mljekare, sirare, mesne industrije, fabrike stočne hrane, veća poljoprivredna gazdinstva, distributeri i zadruge.

On je objasnio da će plaćanje biti omogućeno na više mjesečnih rata kroz odbitke za dospjele rate, otkupljeno mlijeko i premije za mlijeko ili držanje stoke kao i ostale subvencije koje ostvaruju kod Ministarstva, na period od šest do 12 mjeseci.

"IRF bi sredstva za finansiranje stočne hrane prenosio na osnovu uputstva Ministarstva poljoprivrede, odobrena po uslovima koji obuhvataju rok otplate do 12 mjeseci i kamatnu stopu od četiri odsto na godišnjem nivou, koji će subvencionirati Ministarstvo", precizirao je Milošević.

On je naveo da je projekat početak mjere koje Vlada želi da realizuje kroz podršku poljoprivrednih proizvođača, uvažavajući činjenicu da su im elementarne nepogode, kao što su snijeg, kiša, suša i požari nanijele veliku štetu.

Bez poskupljenja domaće hrane

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević kazao je da u Crnoj Gori neće doći do poskupljenja domaće hrane, u prvom redu mliječnih proizvoda i mesnih prerađevina od junećeg i živinskog mesa.

- Vlada je pomogla domaće proizvođače mesa i mlijeka kroz nabavku stočne hrane, u prvom redu sijena i lucerke. Znači Vlada stvara pretpostavke da ne dođe do poskupljenja domaće hrane. Domaći proizvođači imaju veliki broj tovljenih junadi, ali i živine.

Siguran sam da kroz mjere koje Vlada planira da uradi u narednom periodu cijene osnovnih namirnica-ostati na istom nivou, kazao je Milošević.

Ministar je rekao da je, uprkos suši, u Crnoj Gori ostvarena veća poljoprivredna proizvodnja.

- Svjesni smo da ova godina nije pogodovala poljoprivredi u svim segmentu. Izuzetno ošra zima, potom toplo proljeće i velika suša -smanjili su prinose u poljoprivredi. Posebno me raduje, što smo poslije takvih pokazatelja imali veću poljoprivrednu proizvodnju nego prošle godine, kao i veći izvoz. To na značajno hrabri, zaključio je Milošević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik