Moguće prisustvo GMO sjemena kukuruza, inspekcije na terenu

Bez autora
Jun 19 2014

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da niko od poljoprivrednih proizvođača u Republici Srpskoj zvanično ne sarađuje sa američkom kompanijom „Monsanto“, ali da je moguće da ima njenog genetski modifikovanog sjemena. Mirjanić je rekao novinarima u Gradišci da inspekcije na terenu rade i da su istraživanjem sjemena soje otkrivene indicije prisustva takvog sjemena iz uvoza, ali da Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo to ne podržavaju. Nema razloga da mijenjamo tu politiku dok se u širem okruženju ne utvrdi kakav će biti stav u odnosu na genetski modifikovane organizme, bez obzira što ja, dok sam na ovoj funkciji, to neću prihvatiti, istakao je Mirjanić. Šef Odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u brčanskoj Vladi Dževdet Šahović rekao je da u Brčko distrikt nije stigla nikakva humanitarna pošiljka sjemenskog materijala za presijavanje, koja je na bilo koji način u vezi sa firmom „Monsanto“.

Moguće prisustvo GMO sjemena kukuruza, inspekcije na terenuMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da niko od poljoprivrednih proizvođača u Republici Srpskoj zvanično ne sarađuje sa američkom kompanijom „Monsanto“, ali da je moguće da ima njenog genetski modifikovanog sjemena.

Mirjanić je rekao novinarima u Gradišci da inspekcije na terenu rade i da su istraživanjem sjemena soje otkrivene indicije prisustva takvog sjemena iz uvoza, ali da Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo to ne podržavaju.

„Nema razloga da mijenjamo tu politiku dok se u širem okruženju ne utvrdi kakav će biti stav u odnosu na genetski modifikovane organizme, bez obzira što ja, dok sam na ovoj funkciji, to neću prihvatiti“, istakao je Mirjanić.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u brčanskoj Vladi Dževdet Šahović rekao je da u Brčko distrikt nije stigla nikakva humanitarna pošiljka sjemenskog materijala za presijavanje, koja je na bilo koji način u vezi sa firmom „Monsanto“.

Šahović je rekao da je sve što je od ove vrste humanitarne pomoći stiglo u distrikt kontigent od 1,4 tone sjemena hibridnog kukuruza proizvođača iz Srbije.

„Riječ je o sjemenu tipa `NS – 444`, proizvedenom u novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, od ranije poznatom našim posavkim ratarima. Sve količine smo podijelili poljoprivrednicima za presijavanje uništenih površina“, precizirao je Šahović.

Jedna od najvećih američkih agrohemijskih i poljoprivredno-biotehnoloških kompanija „Monsanto“, koja je vodeći proizvođač genetski modifikovanog sjemena i herbicida, iskoristila je katastrofalne poplave za ulazak na tržište BiH.

Ova kompanija je odlučila „pomoći“ poplavljenim područjima u BiH, posebno Posavini i Semberiji, tako što će donirati sjeme pšenice, kukuruza, soje, krastavaca, paradajza, piše „Dnevni list“ koji navodi više primjera u svijetu gdje je „Monsanto“ uništio male poljoprivrednike i lokalne kulture.

Ova kompanija je na svom sajtu objavila da su donirali 275.000 dolara vrijednog sjemena DEKALB kukuruza /genetski modifikovani kukuruz/, što je dovoljno da se zasije 3.000 hektara zemljišta. Osim toga, doniraju i 75.000 dolara vrijednog sjemena paradajza, krastavaca i kupusa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik