Najveća pomoć agraru u poslednjih 25 godina

Bez autora
Sep 13 2012

Na predlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada Republike Srbije je usvojila dve uredbe o pomoći poljoprivrednicima - o regresiranom gorivu za jesenju setvu i subvencijama po hektaru za ratarsku proizvodnju i uzgoj krompira za 2012. godinu. Poljoprivrednicima će biti omogućeno da za jesenju setvu nabave gorivo po ceni nižoj od maloprodajne za 76 dinara, a na raspolaganju će im biti ukupno 70 miliona litara goriva. Takođe, registrovanim poljoprivrednicima će biti omogućeno da dobiju subvencije od 6.420 dinara po hektaru ratarske proizvodnje, za šta je izdvojeno ukupno 10,5 milijradi dinara. Donošenje ostalih uredbi koje Vlada Republike Srbije treba da usvoji na predlog Ministarstva poljoprivrede, planira se u narednom periodu, a sve obaveze prema poljoprivrednicima biće isplaćene do kraja ove godine. Za pomoć poljoprivredi izdvojeno je preko 160 miliona evra što je najveća državna pomoć poljoprivredi u poslednjih 25 godina.

Najveća pomoć agraru u poslednjih 25 godinaNa predlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada Republike Srbije je usvojila dve uredbe o pomoći poljoprivrednicima - o regresiranom gorivu za jesenju setvu i subvencijama po hektaru za ratarsku proizvodnju i uzgoj krompira za 2012. godinu.

Poljoprivrednicima će biti omogućeno da za jesenju setvu nabave gorivo po ceni nižoj od maloprodajne za 76 dinara, a na raspolaganju će im biti ukupno 70 miliona litara goriva. Takođe, registrovanim poljoprivrednicima će biti omogućeno da dobiju subvencije od 6.420 dinara po hektaru ratarske proizvodnje, za šta je izdvojeno ukupno 10,5 milijradi dinara.

Donošenje ostalih uredbi koje Vlada Republike Srbije treba da usvoji na predlog Ministarstva poljoprivrede, planira se u narednom periodu, a sve obaveze prema poljoprivrednicima biće isplaćene do kraja ove godine.

Za pomoć poljoprivredi izdvojeno je preko 160 miliona evra što je najveća državna pomoć poljoprivredi u poslednjih 25 godina.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević najavio je da će nakon rebalansa, budžet za agrar u 2012. godini iznositi oko 41 milijardu dinara.

Prema njegovim rečima, rebalans budžeta donosi sredstva za isplatu svih ovogodišnjih subvencija u resoru poljoprivrede i omogućiće da se u 2013. godinu uđe bez ijednog dinara duga prema poljoprivrednijm proizvođačima, a tako nešto se godinama uznazad nije dešavalo.

Ministar Knežević je objasnio da će usvajanje rebalansa budžeta od strane Skupštine omogućiti i primenu vanrednih mera za ublažavanje posledica suše koje je predložilo Ministarstvo poljoprivrede, šumartsva i vodoprivrede, a koje je usvojila Vlada Republike Srbije.

Odobravanje dodatnih stedstava poljoprivredi kroz rebalans budžeta ukazuje da je Vlada Srbije počela da ispunjava obećanja o velikim ulaganjima u ovaj sektor, zaključio je ministar Knežević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik