Navodnjavanje će omogućiti više žetvi godišnje

Bez autora
May 04 2014

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je danas da će poljoprivredna gazdinstva od ukupno 800 hektara u opštinama Pelagićevo i Bijeljina, kojima Vlada Srpske finansira sisteme za navodnjavanje, moći da ubiru po nekoliko žetvi godišnje. Obilazeći gradilište sistema za navodnjavanje na Poljoprivrednom dobru "Napredak" u Pelagićevu, koji će već od 15. juna biti pušten u pogon na oko 220 hektara, Mirjanić je istakao da će na takvim gazdinstvima biti u potunosti promijenjena struktura proizvodnje i da će biti fokusirana isključivo na sjemenskim kulturama kukuruza, pšenice, suncokreta i soje, a da je moguće i uključivanje prozvodnje sjemena povrća.

Navodnjavanje će omogućiti više žetvi godišnjeMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je danas da će poljoprivredna gazdinstva od ukupno 800 hektara u opštinama Pelagićevo i Bijeljina, kojima Vlada Srpske finansira sisteme za navodnjavanje, moći da ubiru po nekoliko žetvi godišnje.

Obilazeći gradilište sistema za navodnjavanje na Poljoprivrednom dobru "Napredak" u Pelagićevu, koji će već od 15. juna biti pušten u pogon na oko 220 hektara, Mirjanić je istakao da će na takvim gazdinstvima biti u potunosti promijenjena struktura proizvodnje i da će biti fokusirana isključivo na sjemenskim kulturama kukuruza, pšenice, suncokreta i soje, a da je moguće i uključivanje prozvodnje sjemena povrća.

On je istakao da režim i struktura ratarske proizvodnje moraju biti drugačiji nego u suvom ratarenju, i da od ovih 200 hektara pod sistemom za navodnjavanje očekuje prinose kao sa najmanje 300 hektara sjetvenih površina.

Mirjanić je naglasio da će završetkom ovog i sistema za navodnjavanje na 600 hektara površina u Semberiji za najdalje dva mjeseca biti stvorena solidna osnova sjemenske proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura u Srpskoj, dok će proizvodnja sjemena krmnog bilja biti forsirana u brdsko-planinskom području, najvjerovatnije na Sokocu, gdje već postoji sličan centar.

"Raduje me da osoblje na ovom dobru veoma dobro obučeno, da ima cilj i vjeru u sebe i da je zadovoljno onim što im pomaže Ministarstvo poljoprivrede. Ovakvim gazdinstvima ćemo i dalje, još svesrdnije, pomagati, kako bi ostvarivala još veći dohodak", rekao je Mirjanić.

Za projekat izgradnje sistema za navodnjavanje u opštini Pelagićevo Vlada Republike Srpske je obezbijedila više od dva miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik