Nestašica mladog krumpira u Hrvatskoj

Bez autora
Jun 07 2023

Vlada nestašica domaćeg, a sve je manje i onog uvoznog.

Skladišta domaćih proizvođača praktički su prazna od Nove godine. U prodaji je najviše mladog krumpira, koji najčešće dolazi iz Egipta i Cipra

U prodaji je najviše mladog krumpira, koji najčešće dolazi iz Egipta i Cipra. No je li ovaj krumpir stvarno ono za što se prodaje?

'To nije mladi krumpir, to je sazrio krumpir. Mladi krumpir ne može izdržati put i sve te manipulacije. On inače može samo dva tri dana raznih manipulacija i onda propada. Ima nestabilnu kožicu i kao takav ne može dugo trajati', kaže Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira za RTL Danas.

Na domaći mladi krumpir čekat će se još koji tjedan.

'Kaj se tiče naših područja, mladi krumpir možemo očekivati početkom 7.mjeseca, možda Istra i Dalmacija krenu dva tri tjedna prije', govori Kristijan Mihalic, proizvođač krumpira.

Skladišta domaćih proizvođača praktički su prazna od Nove godine. Našlo se nešto i za one koji su rezervirali krumpir, ali i to je nestalo još u veljači.

No i pogled u budućnost nije pretjerano optimističan jer posadilo se još manje krumpira nego lani.

Mesarić kaže kako je u Međimurju pad proizvodnje sada sigurno za 15 posto, toliko ga je manje zasađenog.

'To se još ne može točno znati, ali se vidi na poljima da nije toliko zasađeno krumpira i da ga je manje', govori Mesarić.

Proizvođači su lani prodavali krumpir po 32-35 centi, a procjenjuje se da bi ovogodišnji zbog većih troškove proizvodnje mogao biti i za 10-15 centi skuplji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik