Novi sistem zaštite bilja

Bez autora
Apr 09 2012

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović, direktor Uprave za zaštitu bilja prof. dr Jan Boćanski i 18 direktora Poljoprivrednih savetodavnih stručnih službi Srbije potpisali su danas Ugovore o uslovima i načinu korišćenja sredstava na osnovu kojih će započeti realizacija projekta izveštajno-prognozinih službi za zaštitu bilja. Nov sistem za zaštitu bilja od delovanja štetnih organizama u potpunosti će profunkcionisati u narednih 60 do 90 dana. Procenjuje se da će na taj način godišnji gubici biti smanjeni za 200 do 300 miliona evra, dok je u ovaj sistem uloženo 1,7 miliona evra. U našoj poljoprivredi, prema podacima Svetske organizacije za hranu (FAO), gubici od različitih štetnih organizama u biljnoj proizvodnji su oko 28 posto, a 18 posto su klasični patogeni koji se suzbijaju sredstvima za zaštitu bilja.

Realizacija projekta izveštajno-prognozinih službi za zaštitu biljaMinistar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović, direktor Uprave za zaštitu bilja prof. dr Jan Boćanski i 18 direktora Poljoprivrednih savetodavnih stručnih službi Srbije potpisali su danas Ugovore o uslovima i načinu korišćenja sredstava na osnovu kojih će započeti realizacija projekta izveštajno-prognozinih službi za zaštitu bilja.

Nov sistem za zaštitu bilja od delovanja štetnih organizama u potpunosti će profunkcionisati u narednih 60 do 90 dana. Procenjuje se da će na taj način godišnji gubici biti smanjeni za 200 do 300 miliona evra, rekao je ministar Petrović i dodao da je u ovaj sistem uloženo 1,7 miliona evra.

Petrović je objasnio da su u našoj poljoprivredi, prema podacima Svetske organizacije za hranu (FAO), gubici od različitih štetnih organizama u biljnoj proizvodnji oko 28 posto, a 18 posto su klasični patogeni koji se suzbijaju sredstvima za zaštitu bilja.

Ideja je da se uspostavljanjem sistema koji je harmonizovan sa sistemom u EU, ovih 28 posto smanji na 18 posto, objasnio je ministar Petrović i dodao da je cilj da se u naredne četiri godine šteta smanji na deset posto, koliko je evropski prosek.

Ministar je najavio da će na celoj teritoriji Srbije biti postavljene automatske meteorološke stanice za sakupljanje podataka na osnovu kojih će biti moguće donošenje pravovremenih odluka o upotrebi zaštitnih sredstava. Poljoprivredna gazdinstva će potom od asistenata savetodavaca dobijati informacije na dnevnoj osnovi o tome šta se dešava sa njihovim usevima, koja sredstva za zaštitu bilja treba da upotrebljavaju, u kojoj količini i na koji način da vrše tretmane, a ta usluga će biti potpuno besplatna. Zaštita bilja na najvišem svetskom nivou doneće poljoprivrednicima smanjenje troškova, povećanje zarade, proizvodnju robe boljeg kvaliteta, povećanje mogućnosti za izvoz i bolje snabdevanje domaćeg tržišta, zaključio je Petrović.

Direktor Uprave za zaštitu bilja prof. dr Jan Boćanski je rekao da ima na stotine organizama koji napadaju naše poljoprivredno bilje koje služi kako za ishranu ljudi tako i za ishranu domaćih životinja i zbog toga bilje treba zaštiti na odgovarajući način. Tendencija u EU je da se smanji upotreba pesticida i mi se nalazimo na tom putu da kroz ovaj projekat smanjimo upotrebu zaštitnih sredstava koliko god je to moguće.

Potpisani ugovori sa Poljoprivrednim savetodavnim stručnim službama Srbije, kao i Projekat napravljen od strane resornog ministarstva od velike su važnosti i čeka nas ozbiljan izazov. Sprovođenjem ovog projekta doprineće se da stanovnišvo Srbije konzumira zdraviju hranu, dodao je Boćanski.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik