Novim kanalima protiv suše u Pančevačkom ritu

Bez autora
Aug 26 2012

Suša koja je na mnogim područjima Srbije ovog leta pokosila i do 50 odsto useva u Pančevačkom ritu ublažena je zahvaljujući obnovi i proširenju mreže kanala za odvodnjavanje i navodnjavanje. Upravo se završava treća faza osposobljavanja melioracionih vodotokova severno od prestonice. U četvrtoj i poslednjoj etapi predviđena je izgradnja dvosmerne crpne stanice na potezu Besni Fok i rehabilitacija postojeće crpne stanice „Kišvara”. Time bi kvalitet čitavog irigacionog sistema na ovom području bio poboljšan za čak 50 odsto, protok vode brži, a troškovi manji. S obzirom na to da su i krajem avgusta temperature oko 40 stepeni, a nema najava da će biti obimnijih padavina, ovakvo prilagođavanje prirode jedini je način da se izbegnu veliki gubitci. Na primeru Poljoprivredne korporacije Beograda (PKB), korisnika kanalske mreže u Pančevačkom ritu, pokazalo se koliko vredi sistem za navodnjavanje. Očekuje se da će Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nastaviti da pomaže radove. U projekat revitalizacije kanalske mreže u Pančevačkom ritu do sada je uloženo oko 300 miliona dinara.

Novim kanalima protiv suše u Pančevačkom rituSuša koja je na mnogim područjima Srbije ovog leta pokosila i do 50 odsto useva u Pančevačkom ritu ublažena je zahvaljujući obnovi i proširenju mreže kanala za odvodnjavanje i navodnjavanje. Upravo se završava treća faza osposobljavanja melioracionih vodotokova severno od prestonice.

U četvrtoj i poslednjoj etapi predviđena je izgradnja dvosmerne crpne stanice na potezu Besni Fok i rehabilitacija postojeće crpne stanice „Kišvara”. Time bi, kako tvrde u JVP „Beogradvode”, kvalitet čitavog irigacionog sistema na ovom području bio poboljšan za čak 50 odsto, protok vode brži, a troškovi manji.

– S obzirom na to da su i krajem avgusta temperature oko 40 stepeni, a nema najava da će biti obimnijih padavina, ovakvo prilagođavanje prirode jedini je način da izbegnemo velike gubitke. Na primeru Poljoprivredne korporacije Beograda (PKB), korisnika kanalske mreže u Pančevačkom ritu, pokazalo se koliko vredi sistem za navodnjavanje – ističe Predrag Petrović, gradski sekretar za komunalno-stambene poslove.

On očekuje da će Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nastaviti da pomaže radove. U projekat revitalizacije kanalske mreže u Pančevačkom ritu do sada je uloženo oko 300 miliona dinara.

Miloš Milovanović, direktor ovog preduzeća, naglašava da je Poljoprivredna korporacija Beograd do ove godine navodnjavala 1.000 hektara obradivog zemljišta, dok zahvaljujući novom sistemu, sada može da opsluži još oko 4.000 hektara. U septembru, kada PKB nabavi novu mehanizaciju, moći će da „pokrije” ukupno 6.000 hektara.

– Uprkos nesnosnim vrućinama, oko 1.000 radnika, sa stotinu mašina, uspelo je da na više od deset lokacija uredi oko 145 kilometara kanalske mreže. Izgrađeno je stotinak propusta, a uz pomoć mehanizacije, ali i ručno, raskrčeno je rastinje na površini od dvesta hektarai iskopano više od 450.00 kubnih metara mulja. Najvažnije je da je postavljena dobra osnova za izgradnju sistema koji bi mogao da navodnjava gotovo 16.000 hektara u Pančevačkom ritu – zaključuje Milovanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik