Osniva se udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

Bez autora
Dec 19 2013

U prvoj polovici siječnja 2014. osnovat će se udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, odlučila je većina na skupu pedesetak predstavnika županija kontinentalne Hrvatske u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog sela u Đakovačkoj Satnici. Kao programsku podlogu svoga djelovanja prihvatili su platformu stručne i nadstranačke skupine Živo selo koja se zalaže da se obnova hrvatskog sela zasniva na obiteljskom gospodarstvu kao ključnoj kategoriji gospodarskog rasta, ali i kao jamcu brige za ekologiju, okoliš, infrastrukturu i prostornu sigurnost. Naglašeno je da prioritetna zadaća hrvatske poljoprivredne politike mora biti oslobađanje države od katastrofalne prehrambene ovisnosti, koja je ove godine narasla do neto izdatka od gotovo milijarde i pol dolara. Ta je ovisnost jedno od najozbiljnijih žarišta nestabilnosti gospodarskih odnosa s inozemstvom, priopćili su iz skupine Živo selo.

Osniva se udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstavaU prvoj polovici siječnja 2014. osnovat će se udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, odlučila je većina na skupu pedesetak predstavnika županija kontinentalne Hrvatske u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog sela u Đakovačkoj Satnici.

Kao programsku podlogu svoga djelovanja prihvatili su platformu stručne i nadstranačke skupine Živo selo koja se zalaže da se obnova hrvatskog sela zasniva na obiteljskom gospodarstvu kao ključnoj kategoriji gospodarskog rasta, ali i kao jamcu brige za ekologiju, okoliš, infrastrukturu i prostornu sigurnost.

Naglašeno je da prioritetna zadaća hrvatske poljoprivredne politike mora biti oslobađanje države od katastrofalne prehrambene ovisnosti, koja je ove godine narasla do neto izdatka od gotovo milijarde i pol dolara. Ta je ovisnost jedno od najozbiljnijih žarišta nestabilnosti gospodarskih odnosa s inozemstvom, priopćili su iz skupine Živo selo.

Miroslav Kovač iz Živog sela ističe kako je gospodarsko udruživanje obiteljskih gospodarstava izuzetno važno kako bi ona u svom poslovanju ostvarila povoljnije tržišne uvjete. Poljoprivredi treba omogućiti specijalizirani sustav povoljnijeg kreditiranja kakvi postoje u zemljama EU, prije svega u obliku agrarne banke, za što, čulo se, sve predispozicije ima Hrvatska poštanska banka koja bi mogla preuzeti HBOR-ov program povlaštenih poljoprivrednih kredita i razviti svoju mrežu po regijama.

Stožer je, čulo se, poduzeo pravnu akciju u kojoj se od države zahtijeva puna isplata odobrenih potpora za 2012. Dosad joj se formalno pridružilo oko 2500 poljoprivrednika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik