Otkupit će cjelokupni rod maline kao prvu klasu

Bez autora
Jun 02 2014

Mada je postojala ideja da berbu malina u Željeznom Polju kod Žepča, bh. lidera u ovoj proizvodnji, pomognu dobrovoljci, pomoć u ovom teškom poslu najavili su otkupljivači - zenička “Pronatura”, sarajevski “Bosagrofud” i bugojanski “HH fruit”. Bilo bi teško sada obučavati dobrovoljce. Otkupljivači su obećali i pomoć u berbi i da će nam kupiti cjelokupni rod kao prvu klasu, ali još nije određena cijena. Čeka se da to urade u Srbiji, koja diktira svjetsku cijenu. No, i sama najava mnogo nam pomaže, jer od resornog ministarstva Vlade Zeničko-dobojskog kantona nismo dobili poticaj za prošlu godinu, kaže Emir Tutmić iz Zadruge “Žepački rolend”. Prema njegovim riječima, Vlada vjerovatno ima prečih stvari nego što je priprema berbe ovog značajnog proizvoda sela iz Željeznog Polja, od kojeg su prošle godine zaradili više od milion KM, a i ove sezone, uprkos prirodnim nepogodama i uništenju skoro 25 posto malinjaka, planiraju zaraditi isti iznos.

Otkupit će cjelokupni rod maline kao prvu klasuMada je postojala ideja da berbu malina u Željeznom Polju kod Žepča, bh. lidera u ovoj proizvodnji, pomognu dobrovoljci, pomoć u ovom teškom poslu najavili su otkupljivači - zenička “Pronatura”, sarajevski “Bosagrofud” i bugojanski “HH fruit”.

Priprema berbe

- Bilo bi teško sada obučavati dobrovoljce. Otkupljivači su obećali i pomoć u berbi i da će nam kupiti cjelokupni rod kao prvu klasu, ali još nije određena cijena. Čeka se da to urade u Srbiji, koja diktira svjetsku cijenu. No, i sama najava mnogo nam pomaže, jer od resornog ministarstva Vlade Zeničko-dobojskog kantona nismo dobili poticaj za prošlu godinu - kaže Emir Tutmić iz Zadruge “Žepački rolend”.

Prema njegovim riječima, Vlada vjerovatno ima prečih stvari nego što je priprema berbe ovog značajnog proizvoda sela iz Željeznog Polja, od kojeg su prošle godine zaradili više od milion KM, a i ove sezone, uprkos prirodnim nepogodama i uništenju skoro 25 posto malinjaka, planiraju zaraditi isti iznos.

- Moja zadruga treba dobiti tek 10.000 KM, od čega smo mislili organizirati otkup. Zbog loših puteva, sada u mjestima gdje smo imali jednu, moramo imati čak pet otkupnih stanica, što poskupljuje troškove, a podrške nema. Problem je dostaviti i ambalažu za berbu - ističe Tutmić.

Otežan transport

Loši putevi malinarima će umnogome otežati i transport bobičastog voća do hladnjača.

- Kvalitet će sigurno kalirati, ali evo, otkupljivači su najavili da će sve uzeti pod prvu klasu pa barem u tom dijelu ne bismo trebali imati gubitaka. Niko, međutim, ne može precizno znati koliko je malinjaka stradalo, jer su najbolji malinjaci bili na najvećem klizištu - naglašava Tutmić. 

Protesti poljoprivrednika 9. juna

Potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK Sedin Biogradlija ističe da će, ako ni početkom naredne sedmice Vlada ZDK ne uplati zaostale poticaje iz prošle godine, u četvrtak, 5. juna, oni donijeti odluku da u ponedjeljak, 9. juna, organiziraju protest pred sjedištem Vlade ZDK.

- Dužni su još 500.000 KM za uređenje zemljišta i isto toliko za proizvodnju. Vlada, međutim, do sada nije platila ni najnužnije iznose udruženjima i zadrugama iako se malinari pripremaju za novu berbu, peradari, prije povratka, trebaju očistiti mulj i dezinficirati farme, a velike štete su pretrpjeli i pčelari - kaže Biogradlija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik