Otkupna cijena malina ove godine više od tri KM

Bez autora
Jul 12 2020

Proteklih godina niska otkupna cijena uticala je na proizvodnju maline, pa su brojni proizvođači malina odustajali od same proizvodnje, a oni koji su nastavljali sa proizvodnjom nadali su se da će se otkupna cijena povećati. Oni koji su održali proizvodnju mogli bi napokon ove godine doći na svoje.

Manja proizvodnja

Naime, većina otkupljivača još nije zvanično saopćila otkupnu cijenu, ali proizvođači se nadaju da će ona biti mnogo viša nego ranijih godina.

Prema riječima Daria Grgića, predsjednika Skupštine Udruženja malinara Berry Tuzlanskog kantona, pojedine hladnjače su izašle sa cijenama od 3,30 KM za vilamet i 3,40 za malinu sorte miker.

- Cijena je solidna mada su se proizvođači nadali da će biti i viša jer je berba u Čileu, svjetskom proizvođaču malina, bila katastrofalna, kazao je Grgić, dodajući kako su u proteklim godinama proizvođači dosta odustajali od proizvodnje maline.

Nermin Bašić, direktor kompanije “Bašo” iz Krajine, rekao nam je da je zadovoljan najavljenim otkupnim cijenama.

- Nedostatak malina na tržištu, odnosno smanjena proizvodnja uticala je na to da se ove godine ponudi nešto viša otkupna cijena nego što je bila ranijih godina. Cijena od 3,30 i 3,40 KM je izuzetno povoljna, istakao je Bašić.

S druge strane, cijenom nisu zadovoljni malinari sa područja Bratunca. Naime, u Udruženju malinara Bratunca, Srebrenice i Milića Vilamet kažu da je nekoliko otkupljivača objavilo cijenu do 3,3 KM po kilogramu kojom proizvođači nisu zadovoljni.

- Cijena maline na tržištu je u stalnom porastu i apelujemo na otkupljivače i nadležne organe da postupe prema Zakonu o zadrugama i na otkupnim mjestima istaknu akontativnu cijenu, istakao je Stojanović, tražeći zaštitu uzgajivača voća.

Usklađivanje

Iz ovog udruženja traže i da cijena maline bude usklađena sa cijenom u Srbiji gdje premašuje četiri KM po kilogramu.

Stojanović je istakao da je ovogodišnji rod bratunačke maline izuzetnog kvaliteta i da nema nikakvog razloga da cijena ne bude kao i u Srbiji.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić također je izrazio nadu da će otkupna cijena malina u ovoj godini biti viša od tri KM po kilogramu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik