PIK “Južni Banat” pionir u zasadu plantaža gustog sistema

Bez autora
Apr 10 2012

Opština Bela Crkva osim što je nadaleko poznata po belocrkvanskim jezerima, ima i najveći voćarski kombinat na Balkanu. Posle privatizacije 2003. godine, danas je pod zasadima voća 200 hektara zemlje, od čega 130 hektara ima protivgradnu zaštitu. Predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić i direktorka Fonda za razvoj AP Vojvodine Snežana Repac posetili su danas PIK “Južni Banat” A.D. u Beloj Crkvi, gde su obišli plantažu pod breskvama, nove zasade i novu protivgradnu mrežu. PIK “Južni Banat” je jedan od korisnika kredita Fonda za razvoj. Čak 160 kredita ovog Fonda usmereno je na voćarstvo u ovoj opštini. Od 600 miliona dinara, koliko je bilo usmereno u kreditne linije za voćarstvo, čak 174 miliona dato je PIK-u “Južni Banat”.

PIK “Južni Banat” pionir u zasadu plantaža gustog sistemaOpština Bela Crkva osim što je nadaleko poznata po belocrkvanskim jezerima, ima i najveći voćarski kombinat na Balkanu.

Posle privatizacije 2003. godine, danas je pod zasadima voća 200 hektara zemlje, od čega 130 hektara ima protivgradnu zaštitu.

Predsednik Vlade AP Vojvodine  dr Bojan Pajtić i direktorka Fonda za razvoj AP Vojvodine Snežana Repac posetili su danas PIK “Južni Banat” A.D. u Beloj Crkvi, gde su obišli plantažu pod breskvama, nove zasade i novu protivgradnu mrežu.

PIK “Južni Banat” je jedan od korisnika kredita Fonda za razvoj. Čak 160 kredita ovog Fonda usmereno je na voćarstvo u ovoj opštini. Od 600 miliona dinara, koliko je bilo usmereno u kreditne linije za voćarstvo, čak 174 miliona dato je PIK-u “Južni Banat”.

Danas u ovom kombinatu radi 180 zaposlenih, uz broje kooperanate i puno sezonskih radnika. Zato je ovaj kombinat važan, jer je okosnica razvoja celog južnobanatskog kraja. Voćarstvo ima budućnost i razvojnu viziju, jer se rusko tržište pokazalo kao praktično neiscrpno, naročito kada je u pitanju izvoz voća. Zbog svega toga, rekao je Pajtić, efekti uloženih kreditnih sredstva u ovom kombinatu su vidni, kupljena je najkvalitetnija protivgradna oprema i sistem zalivanja “kap po kap” i nabavljene su najkvalitetnije sadnice.

Direktor PIK-a Miloš Milošević danas je istakao da su domaćinsko ponašanje i odnos prema radu doneli pozitivne rezultate. Ono što je za kombinat specifično jeste činjenica da on pionir u zasadu plantaža gustog sistema, radu sa novom protivgradnom opremom i kompletnom integralnom sadnjom. Iz Holandije su uvezeni matičnjaci za podloge jabuka, a u planu je proširenje skladišnih kapaciteta, tako da će se u narednih nekoliko godina izgraditi hladnjača kapaciteta od tri do četiri hiljade tona, dodao je Milošević.

Snežana Repac je objasnila da je najbolji način da se dođe do sredstava za razvoj voćarstva povoljni kreditni aranžman Evropske unije. Za tako nešto treba biti spreman u administrativnom smislu i sačekati početak naših pregovora, a odmah potom biti prvi u redu za apliciranje. Sa druge strane Razvojna banka Vojvodine ponudiće povoljne kreditne uslove za voćarstvo, a postoji i mogućnosti povlačenja sredstava iz republičkog ministarstva za poljopivredu, dodala je ona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik