PKB: Još dve farme do 2015.

Bez autora
Jul 23 2013

Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) izgradiće do kraja 2015. godine još dve nove farme muznih krava. Nove farme će biti poput one izgrađene prošle godine u koju je uloženo blizu deset miliona evra. PKB je lane u proizvodne kapacitete uložio više od 15 miliona evra, a osim izgradnje nove farme koja je bila najveća investicija, ta korporacija je u nabavku moderne poljomehanizacije i sistema za navodnjavanje uložila oko pet miliona evra. Farma je izgrađena u rekordnom vremenskom roku, od aprila do decembra 2012. Reč je farmi kapaciteta 2.560 krava u slobodnom sistemu držanja. Farma se sastoji od četiri štale i izmuzišta sa karusel sistemom u kome se muze 80 krava istovremeno, za čije pokretanje je dovoljno angažovanje jednog do tri motora snage 1,5 kilovata, što govori o energetskoj efikasnosti čitavog sistema. Krave će biti zdravije i davaće više mleka boljeg kvaliteta.

PKB: Još dve farme do 2015.Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) izgradiće do kraja 2015. godine još dve nove farme muznih krava, kaže generalni direktor te kompanije Rajko Mandić.

Nove farme će, prema njegovim rečima, biti poput one izgrađene prošle godine u koju je uloženo blizu deset miliona evra.

PKB je lane u proizvodne kapacitete uložio više od 15 miliona evra, a osim izgradnje nove farme koja je bila najveća investicija, ta korporacija je u nabavku moderne poljomehanizacije i sistema za navodnjavanje uložila oko pet miliona evra.

Mandić je podsetio da je farma izgrađena u rekordnom vremenskom roku, od aprila do decembra 2012. Reč je farmi kapaciteta 2.560 krava u slobodnom sistemu držanja.

Farma se sastoji od četiri štale i izmuzišta sa karusel sistemom u kome se muze 80 krava istovremeno, za čije pokretanje je dovoljno angažovanje jednog do tri motora snage 1,5 kilovata, što govori o energetskoj efikasnosti čitavog sistema, ukazao je Mandić. On je istakao da će krave biti zdravije i davaće više mleka boljeg kvaliteta.

"Očekujemo povećanje mlečnosti po grlu na godišnjem nivou na 10.000 litara, a narednih i do 12.000, kakav je genetski potencijal naših grla", naveo je čelnik PKB u intervjuu za list "Poljoindustrija" koji izdaje PKB.

On je objasnio da je cilj PKB-a da sva grla iz vezanog prevede u slobodan sistem držanja, što je u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja i zakonima u zemljama Evrope.

"U postupku smo dobijanja dozvola za početak izgradnje još jedne ovakve farme", napomenuo je Mandić.

Pored farmi sa pratećim sadržajima, izgradićemo postrojenja za preradu biogasa u skladu sa spoljnim partnerima, a pored struje proizvodiće se i toplotna energija kojom će se zagrevati budući plastenici, najavio je Mandić.

Takođe, kupili smo veliki broj traktora najjače snage, kombajna, prikolica, kao i veliki broj različitih samohodnih i priključnih mašina, dodao je on.

Značajno unapređenje proizvodnje, posebno povećanje prinosa u PKB očekuju korišćenjem novih sistema za navodnjavanje.

Kupovinom devet novih rendžer stacionarnih sistema i 50 tifona mobilnih sistema povećali smo površine pod navodnjavanjem sa 1.600 hektara na 5.600 hektara tokom 2012, precizirao je Mandić.

"Pored postojeća dva hektara plastenika, cilj nam je da u narednom periodu povećamo te površine na 18 hektara. Ove godine smo probno posejali 10 hektara krompira u saradnji sa stručnjacima iz Holandije, sa ciljem da se to povećava svake godine", rekao je Mandić.

On je zaključio da investicije nisu same sebi cilj, već poboljašanje poslovanja, kako bi ta korporacija dostigla i održala najsavremeniji tehnološki nivo i bila konkurentna, kako u zemlji, tako i u svetu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik