PKB planira navodnjavanje 5.500 hektara

Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) planira da u naredne dve, tri godine "pokrije" 5.500 hektara (ha) oranica najsavremenijim sistemima za navodnjavanje, što će omogućiti povećanje prinosa poljoprivrednih kultura i do 30 procenata. Ta kompanija trenutno raspolaže sa 2.000 ha pod sistemima za navodnjavanje i ugovorena je nabavka 50 najsavremenijih tifona sa kojih će moći da se navodnjava još 3.000 ha. U planu je ove godine i čišćenje 250 kilometara (km) kanalske mreže od ukupno 750 km kanala u Pančevačkom ritu što će, takođe, omogućiti navodnjavanje velikih poljoprivrednih površina. U saradnji sa gradom Beogradom, pokrenuta je velika akcija revitalizacije kanalske mreže koja skoro 20 godina nije čišćena. Procenjuje se da u godini sa stabilnim vremenskim prilikama povećanje prinosa navodnjavanjem ide do 30 odsto čak, a kod nekih kultura i više. Navodnjavanje, bez obzira na vremenske prilike, obezbeđuje stabilne i sigurne prinose.

PKB planira navodnjavanje 5.500 hektaraPoljoprivredna korporacija Beograd (PKB) planira da u naredne dve, tri godine "pokrije" 5.500 hektara (ha) oranica najsavremenijim sistemima za navodnjavanje, što će omogućiti povećanje prinosa poljoprivrednih kultura i do 30 procenata, rekao je inženjer iz PKB Miroslav Denić.

Denić koji je glavni inženjer za navodnjavanje u PKB kazao je za Tanjug da ta kompanija trenutno raspolaže sa 2.000 ha pod sistemima za navodnjavanje i da je ugovorena nabavka 50 najsavremenijih tifona sa kojih će moći da se navodnjava još 3.000 ha.

Prema Deniću, u planu je ove godine i čišćenje 250 kilometara (km) kanalske mreže od ukupno 750 km kanala u Pančevačkom ritu što će, takođe, omogućiti navodnjavanje velikih poljoprivrednih površina.

Denić je podsetio da je u saradnji sa gradom Beogradom, pokrenuta velika akcija revitalizacije kanalske mreže koja skoro 20 godina nije čišćena.

Procenjuje se da u godini sa stabilnim vremenskim prilikama povećanje prinosa navodnjavanjem ide do 30 odsto čak, a kod nekih kultura i više, naglasio je Denić.

Denić je istakao da navodnjavanje, bez obzira na vremenske prilike, obezbeđuje stabilne i sigurne prinose.

Portparol PKB Vesna Gajić je navela kako će u sistemu navodnjavanja biti uglavnom semenske kulture.

Portparol Gajić je napomenula da je PKB u prolećnoj setvi obradio 14.000 ha i da je završeno 40 odsto setve.

"Ove godine u odnosu na ranije godine, kompanija se orijentisala prema profitabilnim kulturama koje zahtevaju veća ulaganja, ali i donose dvostruko veću zaradu", naglasila je Gajić.

Gajić je kazala kako je, prvi put posle više decenija, zasejano tri puta više šećerne repe i to na 3.500 ha, te semenskog kukuruza na 770 ha, dok će silazni i merkantilni kukuruz obuhvatiti oko 6.000 ha, soja oko 1.200 ha, semenski suncokret 320 ha, grašak 230 ha, a biće zasejana i lucerka.

Gajić je podsetila da PKB dnevno proizvode nešto više od 200.000 litara mleka od čega 195.000 bude isporučeno za tri velike mlekare u Srbiji.

PKB trenutno raspolaže sa 8.800 muznih krava koje godišnje daju po grlu blizu 9.000 litara mleka.

Portparol je dodala kako PKB ima za cilj da poveća broj grla i produktivnost krava i da godišnje daju po blizu 12.000 litara mleka.

PKB je od septembra 2011. u vlasništvu grada Beograda.

U PKB, nekadašnjem posustalom kombinatu, sprovedeni su unutrašnja reorganizacija, socijalni program, otpisana dugovanja od 2,8 milijardi dinara, pripremljen plan novih investicija i razvoja, te kompanija sada uspešno posluje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik