Plavi dizel u pravo vrijeme

Bez autora
Apr 09 2013

Poljoprivrednici u RS konačno će dobiti plavi dizel za proljećnu sjetvu, ali od Vlade RS, a ne s nivoa BiH, što je vrlo značajna mjera nove izvršne vlasti u RS s ciljem podrške poljoprivredi. Naime, Vlada će obezbijediti plavi dizel, za šta će biti izdvojeno više od sedam miliona KM. Tako će za ratarstvo i povrtarstvo biti obezbijeđeno 50 litara po hektaru, dok će 35 litara po hektaru biti obezbijeđeno za vinogradarstvo i voćarstvo. Trenutno se radi na tehničkoj pripremi realizacije te mjere, te se usaglašava metodologija dodjele. Predviđeno je da korisnici plaćaju iznos umanjen za 0,60 KM po litru. Ovakva odluka naišla je na oduševljenje među poljoprivrednicima, koji ističu da stiže u pravo vrijeme, pred sam početak proljećne sjetve.

Plavi dizel u pravo vrijemePoljoprivrednici u RS konačno će dobiti plavi dizel za proljećnu sjetvu, ali od Vlade RS, a ne s nivoa BiH, što je vrlo značajna mjera nove izvršne vlasti u RS s ciljem podrške poljoprivredi.

Naime, kako je potvrdila Željka Cvijanović, premijer RS, Vlada će obezbijediti plavi dizel, za šta će biti izdvojeno više od sedam miliona KM. Tako će za ratarstvo i povrtarstvo biti obezbijeđeno 50 litara po hektaru, dok će 35 litara po hektaru biti obezbijeđeno za vinogradarstvo i voćarstvo.

Bojan Kecman, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, rekao je juče da trenutno rade na tehničkoj pripremi realizacije te mjere, te da usaglašavaju metodologiju dodjele.

"Predviđeno je da korisnici plaćaju iznos umanjen za 0,60 KM po litru. U narednih nekoliko dana imaćemo više informacija i obavijestićemo javnost o svemu", rekao je Kecman.

Ovakva odluka naišla je na oduševljenje među poljoprivrednicima, koji ističu da stiže u pravo vrijeme, pred sam početak proljećne sjetve.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, pozdravlja iskorak Vlade RS u pravcu stvaranja konkurentnijih uslova za poljoprivredu.

"Smatramo da je to dodatni napor koji je Vlada učinila pored isplate zaostalih subvencija i to je izraz novog impulsa kako je već najavljeno", rekao je Marinković i dodao da će to poljoprivrednicima dodatno pomoći da koliko-toliko pojeftine svoju proizvodnju iako su cijene ostalog repromaterijala, prije svega sjemena i đubriva, nešto više u odnosu na prošlu godinu.

Govoreći o odobrenim količinama plavog dizela po hektaru, rekao je da to vjerovatno neće biti dovoljno, ali da će umnogome pomoći da se namire potrebe poljoprivrednika.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije, smatra da je odluka Vlade da obezbijedi plavi dizel za svaku pohvalu i da stiže u pravo vrijeme.

"Bilo bi dobro da plavi dizel što prije dođe i do samog poljoprivrednika jer sjetva mora krenuti što prije", rekao je Maletić.

On je istakao da je za ratare sasvim dovoljna količina od 50 litara po hektaru, jer se u proljeće ne troši više. Isto tako, Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprovrednih proizvođača mljekara RS, rekao je da je Vlada RS, pored budžeta za poljoprivredu ove godine, našla snage da obezbijedi i sedam miliona KM za plavi dizel. On je kazao da je značaj plavog dizela veliki, jer podiže nivo sjetve i poboljšava stanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik