Počela setva u Srbiji

Bez autora
Mar 18 2010

Na 2,8 miliona hektara u Srbiji počela je prolećna setva jarih useva i šećerne repe. Za setvu je obezbeđeno dovoljno semena svih kultura i veštačkog đubriva. Veliko interesovanje vlada za setvu kukuruza koji će zauzeti skoro polovinu setvenih površina. Za setvu su pogodni uslovi, a u zemlji ima vlage za 30 d0 40 odsto više nego prethodne godine. To izuzetno pogoduje jesenas posejanim usevima, ali i novoj setvi. Vlada je najavila dodatne stimulacije za obavljanje prolećne setve koja je posao godine. Ove godine treba očekivati setvu uljarica na nivou prošle godine, pa će suncokret zauzeti oko 160.000 hektara, soja će biti posejana na 140.000 hektara, a plan je da šećerna repa zauzme 71.000 hektara.

Počela setva u SrbijiNa 2,8 miliona hektara u Srbiji počela je prolećna setva jarih useva i šećerne repe.

Za setvu je obezbeđeno dovoljno semena svih kultura i veštačkog đubriva. Veliko interesovanje vlada za setvu kukuruza koji će zauzeti skoro polovinu setvenih površina. Za setvu su pogodni uslovi, a u zemlji ima vlage za 30 d0 40 odsto više nego prethodne godine. To izuzetno pogoduje jesenas posejanim usevima, ali i novoj setvi.

Vlada je najavila dodatne stimulacije za obavljanje prolećne setve koja je posao godine.

Ove godine treba očekivati setvu uljarica na nivou prošle godine, pa će suncokret zauzeti oko 160.000 hektara, soja će biti posejana na 140.000 hektara, a plan je da šećerna repa zauzme 71.000 hektara.

Najvitalniji deo ukupne privrede zemlje predstavlja poljoprivreda.

2009. godine smo imali pad bruto društvenog proizvoda, a rast poljoprivredne proizvodnje bio je 2,3 posto. U vrednosti oko dve milijarde dolara je izvezeno hrane, uvezeno za 1,3 milijarde dolara i tako je ostvaren trgovinskui suficit sa svetom od 640 miliona dolara. Ukoliko agrar Srbije dobije adekvatan tretman u ekonomskoj politici zemlje, do 2015. godine može da poveća proizvodnju i da ostvari izvoz od tri milijarde dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik