Počelo subvencionisano skladištenje maline

Bez autora
Jul 03 2011

Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da proizvođači malina u Srbiji od petka, 1. jula 2011 godine, mogu da predaju robu u licencirane hladnjače. Resorno ministarstvo će subvencionisati 50 posto troškova skladištenja četiri kategorije malina: “roland”, “griz”, “blok” i “polublok”, i to sa 1.200, 1.000, 1.000 i 800 dinara po toni.Sistem javnih skladišta pruža mogućnost poljoprivrednicima, u ovom slučaju proizvođačima malina, da robu uskladište u javno skladište.

Počelo subvencionisano skladištenje malineMinistarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da proizvođači malina u Srbiji od petka, 1. jula 2011 godine, mogu da predaju robu u licencirane hladnjače.

Resorno ministarstvo će subvencionisati 50 posto troškova skladištenja četiri kategorije malina: “roland”, “griz”, “blok” i “polublok”, i to sa 1.200, 1.000, 1.000 i 800 dinara po toni.

Sistem javnih skladišta pruža mogućnost poljoprivrednicima, u ovom slučaju proizvođačima malina, da robu uskladište u javno skladište.  Tom prilikom poljoprivrednicima će biti izdat robni zapis koji sadrži naziv javnog skladišta, broj njegove licence, vrstu i kvalitet robe, u ovom slučaju maline, kao i količinu maline koja se nalazi u javnom skladištu po tom robnom zapisu.

Proizvođaču se na ovaj način pruža mogućnost da ne prodaje malinu u trenutku kada je cena najniža, već da je uskladišti, a da, ukoliko su mu potrebna sredstva za obnavljanje proizvodnje i za sopstvene potrebe, uzme povoljne kratkoročne kredite i robu proda u onom momentu kada cena na tržištu bude povoljna. Robnim zapisom poljoprivredni proizvođač može da trguje, neposredno ili putem “Produktne berze” u Novom Sadu, a robni zapis može da koristi i kao sredstvo zaloge kod poslovnih banaka u Srbiji.

Licencirane hladnjače koje se nalaze u sistemu javnih skladišta su “Vino Župa” Aleksandrovac, “Pecka” Požega, “Libertas” Šabac i Zemljoradnička zadruga "Arilje" u Arilju.

Vlada Srbije je polovinom juna usvojila Uredbu o subvencionisanju troškova skladištenja pšenice, kukuruza i zamrznute maline ovogodišnjeg roda u javna skladišta. Tada je usvojeno i pet pratećih pravilnika kojima se definiše pravni okvir za početak uključivanja hladnjača u sistem javnih skladišta za poljoprivredne proizvode.

Podnosilac zahteva ima pravo na podsticajna sredstva za skladištenje za period najviše do šest meseci, dodaje se u saopštenju resornog ministarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik