Počinje podjela plavog dizela

Bez autora
Apr 15 2013

Raspodjela plavog dizela registrovanim poljoprivrednim proizvođačima u RS, za ovogodišnju proljećnu sjetvu, počeće polovinom ove sedmice, najvjerovatnije od srijede ili četvrtka. Potvrđeno je to u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, gdje su još kazali da su danas pregovarali sa zainteresovanim distributerima nafte i naftnih derivata. Na poziv Ministarstva distributerima za učešće u prodaji regresiranog dizel goriva pod jednakim uslovima prijavilo se njih 11, ali su dva odustala. Dakle, ostalo ih je devet i sa njima će sutra (utorak) biti potpisani sporazumi o poslovno-tehničkoj saradnji. Nakon potpisivanja sporazuma biće objavljena imena distributera. Farmeri će od sredine sedmice u svojim lokalnim zajednicama popunjavati zahtjeve za dobijanje regresiranog dizel goriva, odnosno plavog dizela, na osnovu čega će moći podizati gorivo na pumpama, koje će takođe imati te spiskove poljoprivrednika.

Počinje podjela plavog dizelaRaspodjela plavog dizela registrovanim poljoprivrednim proizvođačima u RS, za ovogodišnju proljećnu sjetvu, počeće polovinom ove sedmice, najvjerovatnije od srijede ili četvrtka.

Potvrđeno je to u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, gdje su još kazali da su danas pregovarali sa zainteresovanim distributerima nafte i naftnih derivata. Prema njihovim riječima, na poziv Ministarstva distributerima za učešće u prodaji regresiranog dizel goriva pod jednakim uslovima prijavilo se njih 11, ali su dva odustala.

"Dakle, ostalo ih je devet i sa njima će sutra (utorak) biti potpisani sporazumi o poslovno-tehničkoj saradnji", rekli su u Ministarstvu ističući da će nakon potpisivanja sporazuma biti objavljena imena distributera. U Ministarstvu su još kazali da će farmeri od sredine sedmice u svojim lokalnim zajednicama popunjavati zahtjeve za dobijanje regresiranog dizel goriva, odnosno plavog dizela, na osnovu čega će moći podizati gorivo na pumpama, koje će takođe imati te spiskove poljoprivrednika. U Udruženju poljoprivrednika semberske regije kažu da je to za poljoprivrednike dobra stvar, jer će plavi dizel biti jeftiniji pa će uštedjeti i do 25 odsto od ukupnih troškova proljećne sjetve. I u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, rekli su da će plavi dizel dodatno pomoći poljoprivrednicima da koliko-toliko pojeftine svoju proizvodnju iako su cijene ostalih repromaterijala nešto više u odnosu na prošlu godinu. U resornom Ministarstvu su još kazali da će, prije početka prodaje dizel goriva, svim ovlaštenim distributerima sa kojima bude zaključen sporazum, dostaviti elektronske spiskove svih potencijalnih korisnika regresiranog dizel goriva sa područja opština u kojima se nalaze maloprodajni objekti.

Inače, Vlada RS je za plavi dizel za proljećnu sjetvu obezbijedila više od sedam miliona KM pa će na osnovu toga poljoprivredni proizvođači dizel gorivo dobiti po cijeni nižoj za 0,60 KM po litru. Kako je odlučeno, za ratarstvo i povrtlarstvo će biti obezbijeđeno 50 litara po hektaru, dok će 35 litara po hektaru biti obezbijeđeno za vinogradarstvo i voćarstvo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik