Počinje program navodnjavanja

Bez autora
Apr 05 2012

U ponedeljak 9. aprila počinje realizacija četvorogodišnjeg programa navodnjavanja, za koji je ove godine iz budžeta izdvojeno pet milijardi dinara. Ministarstvo poljoprivrede sklopilo je ugovore sa Vodama Srbije, Vodama Vojvodine i Beograd vodama za realizaciju prvog dela projekta koji košta milijardu dinara. Predviđeno je da se na 40 lokacija u Vojvodini očisti 600 kilometara kanalske mreže koja služi za navodnjavanje 45.000 hektara, u Pančevačkom ritu treba da se očisti više od 125 kilometara kanalske mreže koji treba da navodnjava 15.000 hektara, dok je u području Mačve planirano čišćenje 25 kilometara kanalske mreže koja pomaže navodnjavanje oko 2.000 hektara. Posao koji uključuje i izgradnju ustava i crpnih stanica, trebao bi da bude gotov za tri meseca. Završeni su projekti za izgradnju nove kanalske mreže za navodnjavanje 70.000 hektara, a u naredna tri meseca biće završen i projekat za izgradnju još 200 kilometara novih kanala. Planirano je da u naredne četiri godine pod mrežom kanala za navodnjavanje bude 1,1 milion hektara obradivih površina.

Počinje program navodnjavanjaU ponedeljak 9. aprila počinje realizacija četvorogodišnjeg programa navodnjavanja za koji je ove godine izdvojeno pet milijardi dinara, izjavio je ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović.

Ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović izjavio je da u ponedeljak 9. aprila počinje realizacija četvorogodišnjeg programa navodnjavanja, za koji je ove godine iz budžeta izdvojeno pet milijardi dinara.

"Ministarstvo poljoprivrede sklopilo je ugovore sa Vodama Srbije, Vodama Vojvodine i Beograd vodama za realizaciju prvog dela projekta koji košta milijardu dinara", rekao je Petrović novinarima po završetku skupa o izvoznim mogućnostima srpske poljoprivrede.

Predviđeno je da se na 40 lokacija u Vojvodini očisti 600 kilometara kanalske mreže koja služi za navodnjavanje 45.000 hektara, u Pančevačkom ritu treba da se očisti više od 125 kilometara kanalske mreže koji treba da navodnjava 15.000 hektara, dok je u području Mačve planirano čišćenje 25 kilometara kanalske mreže koja pomaže navodnjavanje oko 2.000 hektara, istakao je ministar.

Posao koji uključuje i izgradnju ustava i crpnih stanica, trebao bi da bude gotov za tri meseca.

"Imamo i završene projekte za izgradnju nove kanalske mreže za navodnjavanje 70.000 hektara, a u naredna tri meseca biće završen i projekat za izgradnju još 200 kilometara novih kanala. Planirano je da u naredne četiri godine pod mrežom kanala za navodnjavanje bude 1,1 milion hektara obradivih površina", podsetio je ministar Petrović.

Za primarnu kanalsku mrežu predviđeno investiranje od 1,2 do 1,3 milijarde evra, a za sekundarnu mrežu i opremu za navodnjavanje od tri do četiri milijarde evra.

"Projekat navodnjavanja ekonomski je opravdan, jer će omogućiti povećanje i biljne proizvodnje i raspoloživih sirovina za prerađivačku industriju. Tako bi proizvodnja kukuruza mogla da bude povećana sa 5,5 tona po hektaru na 13 tona, šećerne repe sa 50 tona po hektaru na 70 do 80 tona kada bi se navodnjavalo", rekao je Petrović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik