Podravka nudi 1,35 kn za pšenicu

Bez autora
Jul 19 2011

Podravka će za pšenicu ovogodišnjega roda plaćati 1,35 kuna za kilogram. Cijena se utvrđuje za kilogram pšenice kvalitete prema novom pravilniku (hektolitarska masa suhog zrna 76 kilograma, vlaga 13,5 posto i primjese 5 posto). Planira se kako će biti otkupljene sve količine od poljoprivrednih proizvođača koji gravitiraju Koprivnici. Cijenu od 1,35 kuna prošli je tjedan istaknula i tvrtka Granolio koja nudi isplatu odmah po obračunu. Granolio je druga tvrtka koja je objavila otkupnu cijenu - prije njega to su učinili Čakovečki mlinovi izašavši s cijenom od 1,25 kn/kg. Predstavnici seljačkih udruga pak ostaju pri zahtjevu za minimalnom cijenom od 1,60 kn/kg. Ne postigne li se ta cijena do 25. srpnja, za dan poslije najavili su početak prosvjeda. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, sa 131.000 hektara zasijanih pšenicom očekuje se urod od 751.800 tona uz prosječni prinos od oko 5,7 tona po hektaru.

Podravka nudi 1,35 kn za pšenicuPodravka će za pšenicu ovogodišnjega roda plaćati 1,35 kuna za kilogram.

Cijena se utvrđuje za kilogram pšenice kvalitete prema novom pravilniku (hektolitarska masa suhog zrna 76 kilograma, vlaga 13,5 posto i primjese 5 posto). Planira se kako će biti otkupljene sve količine od poljoprivrednih proizvođača koji gravitiraju Koprivnici, navode iz Podravke.

Cijenu od 1,35 kuna prošli je tjedan istaknula i tvrtka Granolio koja nudi isplatu odmah po obračunu. Granolio je druga tvrtka koja je objavila otkupnu cijenu - prije njega to su učinili Čakovečki mlinovi izašavši s cijenom od 1,25 kn/kg.

Predstavnici seljačkih udruga pak ostaju pri zahtjevu za minimalnom cijenom od 1,60 kn/kg. Ne postigne li se ta cijena do 25. srpnja, za dan poslije najavili su početak prosvjeda.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, sa 131.000 hektara zasijanih pšenicom očekuje se urod od 751.800 tona uz prosječni prinos od oko 5,7 tona po hektaru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik