Podrška Ministarstva domaćim proizvođačima vina

Bez autora
Mar 02 2014

I pored teške ekonomske situacije koja pogađa ovaj sektor, izvoz srpskog vina beleži rast, a država se trudi da pomogne na razne načine, istakao je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević na Međunarodnom sajmu vina „Beo Wine“. Državni sekretar Radošević uručio je diplomu za šampionsku titulu u kategoriji belih vina vinariji Kovačević. Na takmičenju „Beo Wine Challenge Cup 2014“ vinarija Kovačević je dobila nagradu i u kategoriji roze vina, a u kategoriji crvenih vina nagrađena je vinarija Dibonis. Nedavno smo ukinuli sve troškove proizvođača za upis u Vinogradarski registar i troškove kontrole proizvodnje vina sa geografskim poreklom. U ovoj godini imamo u planu i podršku opremanja vinarija kroz refundiranje dela troškova za nabavku opreme, ali i putem subvencionisane kamate za kredite za nabavku opreme za vinarije, naglasio je Radošević.

Podrška Ministarstva domaćim proizvođačima vinaI pored teške ekonomske situacije koja pogađa ovaj sektor,  izvoz srpskog vina beleži rast, a država se trudi da pomogne na razne načine, istakao je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević na Međunarodnom sajmu vina „Beo Wine“.

Državni sekretar Radošević uručio je diplomu za šampionsku titulu u kategoriji belih vina vinariji Kovačević. Na takmičenju „Beo Wine Challenge Cup 2014“ vinarija Kovačević je dobila nagradu i u kategoriji roze vina, a u kategoriji crvenih vina nagrađena je vinarija Dibonis.

Nedavno smo ukinuli sve troškove proizvođača za upis u Vinogradarski registar i troškove kontrole proizvodnje vina sa geografskim poreklom. U ovoj godini imamo u planu i podršku opremanja vinarija kroz refundiranje dela troškova za nabavku opreme, ali i putem subvencionisane kamate za kredite za nabavku opreme za vinarije, naglasio je Radošević.

Ministarsvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je uskladilo sistem geografskog porekla sa EU zahtevima i uvelo sistem obeležavanja vina sa geografskim poreklom markicama kvaliteta i porekla, objasnio je Radošević i pozvao sve proizvođače vina da formiraju profesionalna udruženja kako bi mogli da registruju oznake geografskog porekla i kako bi imali mogućnost da dobiju pogodnosti od Ministarstva poljoprivrede, a uskoro i od fondova Evropske unije.

Međunarodni sajam vina „Beo Wine“ održava se po peti put, a organizatori su „Srpsko Vino“ doo, Privredna komora Beograda i Udruženje vinogradara i vinara „Vivis“ iz Beograda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik