Podsticajna sredstva za investiranje u proizvodnju

Bez autora
Mar 14 2010

Poljoprivredni proizvođači u Srbiji moći će ove godine da koriste podsticajna sredstva Ministarstva poljoprivrede prilikom investiranja u proizvodnju povrća, žitarica, industrijskog bilja, kao i nabavke osnovnog stada u stočarskoj proizvodnji. Podsticaji za nabavku opreme za proizvodnju povrća, žitarica i industrijskog bilja iznosiće od 250.000 do 500.000 dinara, za nabavku kvalitetnog priplodnog materijala do milion dinara, za nabavku novih traktora i mehanizacije za proizvodnju povrća, žitarica i industrijskog bilja od milion do 2,5 miliona dinara. Podsticajna sredstva za nabavku opreme za utvrđivanje kvaliteta zrnastih proizvoda biće do dva miliona dinara, a investicije u izgradnju i opremanje objekata za skladištenje i brendiranje poljoprivrednih proizvoda podstiču se u iznosu od dva miliona do 30 miliona dinara.

Podsticajna sredstva za investiranje u proizvodnjuPoljoprivredni proizvođači u Srbiji moći će ove godine da koriste podsticajna sredstva Ministarstva poljoprivrede prilikom investiranja u proizvodnju povrća, žitarica, industrijskog bilja, kao i nabavke osnovnog stada u stočarskoj proizvodnji, saopšteno je u tom ministarstvu.

Podsticaji za nabavku opreme za proizvodnju povrća, žitarica i industrijskog bilja iznosiće od 250.000 do 500.000 dinara, za nabavku kvalitetnog priplodnog materijala do milion dinara, za nabavku novih traktora i mehanizacije za proizvodnju povrća, žitarica i industrijskog bilja od milion do 2,5 miliona dinara.

Kako se navodi, podsticajna sredstva za nabavku opreme za utvrđivanje kvaliteta zrnastih proizvoda biće do dva miliona dinara, a investicije u izgradnju i opremanje objekata za skladištenje i brendiranje poljoprivrednih proizvoda podstiču se u iznosu od dva miliona do 30 miliona dinara.

Poljoprivrednici će moći da računaju na povraćaj sredstava u iznosu od 30 odsto vrednosti investicije, bez poreza na dodatu vrednost (PDV), kada je reč o nabavci opreme za proizvodnju povrća, žitarica i industrijskog bilja, kvalitetnog priplodnog materijala i nabavku nove mehanizacije.

Povraćaj pomenutih sredstava iznosiće 40 odsto, ukoliko su nosioci poljoprivrednog gazdinstva lica mlađa od 40 godina, žene, sa prebivalištem u marginalnom području kao i za poljoprivredna gazdinstva na području Kosova i Metohije.

Povraćaj sredstava u iznosu od 40 odsto investicije bez PDV-a važiće i za nabavku opreme za utvrđivanje kvaliteta zrnastih proizvoda, u izgradnju i opremanje objekata za skladištenje i brendiranje poljoprivrednih proizvoda za sve kategorije korisnika.

U saopštenju se podseća da je Vlada Srbije pored pomenute uredbe, usvojila u četvrtak i niz uredbi iz oblasti poljoprivrede, Uredbu o uslovima i načinu korišćenja podsticajnih sredstava za podršku u sprovođenju poverenih stručno-edukativnih i savetodavnih poslova u poljoprivredi za 2010. godinu i Uredbu o uslovima i načinu korišćenja podsticajnih sredstava za ruralni razvoj kroz investicije u poljoprivredna gazdinstva za proizvodnju mleka i mesa u 2010. godini.

Vlada je usvojila i Uredbu o uslovima i načinu korišćenja podsticajnih sredstava za ruralni razvoj kroz investicije u prerađivačke kapacitete za preradu mleka i mesa u 2010. godini i Uredbu o utvrđivanju programa o raspodeli i korišćenju podsticajnih sredstava za očuvanje i održivo korišćenje genetičkih resursa domaćih životinja za 2010. godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik