Poljoprivrednici će posaditi 1,5 miliona sadnica paprike

Bez autora
Jun 06 2023

Na području opštine Berkovići počela je sadnja poljoprivrednih kultura, među kojima dominira paprika, a očekuje se da će ove godine biti posađeno oko 1,5 miliona sadnica paprike na oko 15 hektara zemljišta, izjavio je Srni zamjenik načelnika opštine Bojan Samardžić.

Samardžić je rekao da je posađeno 185.000 sadnica jagode, paradajz će biti posađen na oko četiri hektara, a osim toga poljoprivredni proizvođači proizvode i bijeli luk, kupus i drugo.

Prema njegovim riječima, u Berkovićima postoji 197 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, a jedan od gorućih problema poljoprivrednika je obezbjeđenje dovoljne količine vode za navodnjavanje.

"Opština Berkovići je usmjerena na rješavanje tog problema, jedan od strateških projekata je izgradnja sistema za navodnjavanje. Opština je ušla u projekat `Otpornost i konkurentnost poljoprivrede` koji se realizuje kroz projekat Svjetske banke, a nosilac projekta je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske", rekao je Samardžić.

On je rekao da opština Berkovići treba da učestvuje sa 10 odsto u tom projektu, a trenutno se radi na izradi projektne dokumentacije za koju opština izdvaja 10.000 KM.

Samardžić je rekao da opština Berkovići nastoji da podstakne poljoprivrednike da iskoriste sredstva po javnim pozivima EU, prije svega u okviru projekta "EU za poljoprivredu", te dodao da su konkurisali sa pet poljoprivrednih gazdinstava.

"Projekat je vrijedan oko 100.000 KM, EU učestvuje sa sredstvima od oko 75 odsto, opština Berkovići 10 odsto, a korisnici 15 odsto", rekao je Samarddžić.

On je naveo da će opština Berkovići 40.000 KM izdvojiti za podršku poljoprivrednim proizvođačima, a sredstva će biti podijeljena po projektnom principu.

Poljoprivredni proizvođač iz Berkovića Goran Duka rekao je Srni da se bavi proizvodnjom paprike, bijelog i crvenog luka, paradajza, krompira, trešnje, jagode, a bavi se i plasteničkom proizvodnjom, te godišnje posadi oko 50.000 sadnica različitih poljoprivrednih kultura.

On je rekao da je uz pomoć porodice posadio 30.000 sadnice paprike na oko tri dunuma zemljišta, kao i 2.000 sadnica paradajza, bijelog luka, krompira, te oko 2.500 sadnica žute paprike u plasteničkoj proizvodnji.

Duka je rekao da svoje poljoprivredne proizvode prodaje na štandu u Berkovićima, kao i na pijacama u Hercegovini, te istakao da je zadovoljan prodajom, budući da stanovništvo traži domaće proizvode.

On je napomenuo da je navodnjavanje veoma važno za poljoprivredne kulture, te istakao da je naročito u ljetnim mjesecima problematično napajanje vodom, jer je velika proizvodnja u Berkovićima, a samim tim i potrošnja vode, pa su i restrikcije vode česte u tim mjesecima.

Duka je rekao da je taj problem riješio tako što je napravio tri bazena, odnosno akumulaciju sa više od 2.000 litara kubnih vode.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik