Pomoć u nabavci stočne hrane

Bez autora
Sep 02 2012

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja će mljekarama i poljoprivrednicima koji se bave tovom junadi nabaviti koncentrate određenih količina sijena i lucerke. To je Ministarstvo dogovorilo sa udruženjima poljoprivrednika i Vlada će dijelimično subvencionisati troškove prevoza stočne hrane. Kiše u pojedinim područjima Crne Gore nije bilo više od tri mjeseca i to je ostavilo posljedice na proizvodnju hrane, a prvenstveno stočne zbog čega će cijene sijena, lucerke i kukuruza biti veće. Kontingent lucerke naručen je iz Poljske i nastaviće se sa podrškom koju smo imali u prethodnom periodu za nabavku koncentrata. U narednom periodu sa nadležnim opštinskim službama sačiniće se analiza potreba kabaste deficitarne stočne hrane i kukuruza i zajednički pokušati do kraja oktobra nabaviti potrebne količine.

Pomoć u nabavci stočne hraneMinistarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja će mljekarama i poljoprivrednicima koji se bave tovom junadi nabaviti koncentrate određenih količina sijena i lucerke, najavio je resorni ministar Tarzan Milošević za Vijesti.

Prema pisanju Vijesti, Milošević je kazao da je to je Ministarstvo dogovorilo sa udruženjima poljoprivrednika kao i da će dijelimično Vlada subvencionisati troškove prevoza stočne hrane.

Milošević je podsjetio da kiše u pojedinim područjima Crne Gore nije bilo više od tri mjeseca i to je, kako je dodao, ostavilo posljedice na proizvodnju hrane, a prvenstveno stočne zbog čega će cijene sijena, lucerke i kukuruza biti veće.

"Kontingent lucerke naručen je iz Poljske i nastavićemo podršku koju smo imali u prethodnom periodu za nabavku koncentrata. U narednom periodu sa nadležnim opštinskim službama sačiniće se analiza potreba kabaste deficitarne stočne hrane i kukuruza i zajednički pokušati do kraja oktobra nabaviti potrebne količine", rekao je Milošević.

On je dodao da je s obzirom na potrebe ubijeđen da u Crnoj Gori neće nedostajati sijena, lucerke, kukuruza i ječma koji je neophodan stoci.
Milošević je kazao da eventualno poskupljene hrane ne zavisi od proizvodnje u Crnoj Gori.

"To je jedan globalni trend u svijetu gdje rastu imputi koji utiču na vrijednost stočne hrane i samim tim povećaće se i cijene životnih namirnica. To je logična posljedica nedovoljne proizvodnje hrane uopšte u svijetu", kazao je Milošević.

On je dodao da će Vlada pokušati da, zajedno sa ljudima koji se bave proizvodnjom, preradom i trgovcima, poskupljenje životnih namirnica svede na minimalnu mjeru.

"Nijesmo u saznanju da će neke životne namirnice poskupjeti, a naši proizvođači u sljedećem periodu imaju dovoljno prostora da ne dozvole poskupljenje mlijeka i mesa", zaključio je Milošević.

On je ocijenio da će dalja poskupljenja zavisiti od kretanja cijena u regionu jer je Crna Gora veliki uvoznik roba, naročito iz Srbije, i to će, kako je naveo, sigurno imati za posljedice i cijenu hrane koja će biti na crnogorskom prostoru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik