Potpisani protokoli sa Bosnom i Hercegovinom

Bez autora
Apr 07 2012

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dušan Petrović i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potpisali su danas u Beogradu dva protokola koji će omogućiti olakšan i ubrzan međusobni promet poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Potpisan je Protokol o međusobnom priznavanju i prihvatanju dokaza o ispunjenosti propisanih uslova o hrani, kao i hrani za životinje biljnog i mešovitog porekla, kao i Protokol o saradnji u oblasti zaštite zdravlja bilja. Na ovaj način otvoren je novi put trgovine Srbije i Bosne i Hercegovine koji će podrazumevati manje formalnosti, zahvaljujući obostranom priznavanju laboratorijskih nalaza akreditovanih institucija. Potpisivanje protokola praktično znači dovođenje CEFTA sporazuma u punu snagu, čime će biti srušene i necarinske barijere.

Potpisani protokoli sa Bosnom i HercegovinomMinistar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dušan Petrović i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potpisali su danas u Beogradu dva protokola koji će omogućiti olakšan i ubrzan međusobni promet poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Potpisan je Protokol o međusobnom priznavanju i prihvatanju dokaza o ispunjenosti propisanih uslova o hrani, kao i hrani za životinje biljnog i mešovitog porekla, kao i Protokol o saradnji u oblasti zaštite zdravlja bilja.

Na ovaj način otvoren je novi put trgovine Srbije i Bosne i Hercegovine koji će podrazumevati manje formalnosti, zahvaljujući obostranom priznavanju laboratorijskih nalaza akreditovanih institucija.

Potpisivanje protokola praktično znači dovođenje CEFTA sporazuma u punu snagu, čime će biti srušene i necarinske barijere.

Korist od potpisanih dokumenata imaće poljoprivrednici i prehrambena industrija Srbije i BiH, kao i mala i srednja preduzeća kojima će biti obezbeđen bolji ambijent za poslovanje.

Na ovaj način, pored unapređenja bilateralne saradnje, promet hrane između dve zemlje biće jeftiniji.

Srbija jeovakve ugovore prethodno potpisala sa Makedonijom i Crnom Gorom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik