Potpisani ugovori o dodeli podsticajnih sredstava za poljoprivredu

Bez autora
Jun 30 2013

Predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić i potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić potpisali su i uručili 67 ugovora korisnicima sredstava za navodnjavanje i opremu za preradu poljoprivrednih proizvoda. Sredstva koja je Pokrajinski sekretarijat, na osnovu dva konkursa, dodelio poljoprivrednicima, iznose 47 miliona dinara. Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za navodnjavanje poljoprivrednih kultura, investiranjem u sisteme za navodnjavanje, otvoren je u martu ove godine. U petak je potpisano 49 ugovora, u vrednosti od 24 miliona dinara. Najveći deo sredstava namenjen je za kupovinu opreme za navodnjavanje u ratarstvu, za navodnjavanje voćnjaka, povrtarskih kultura i vinograda. Na osnovu drugog konkursa, danas je potpisano 18 ugovora, u vrednosti od 23 miliona dinara. Ova sredstva namenjena su za opremu i mašine za poboljšanje kvaliteta poljoprivrednih proizvoda.

Potpisani ugovori o dodeli podsticajnih sredstava za poljoprivreduPredsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić i potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić potpisali su i uručili 67 ugovora korisnicima sredstava za navodnjavanje i opremu za preradu poljoprivrednih proizvoda.

Sredstva koja je Pokrajinski sekretarijat, na osnovu dva konkursa, dodelio poljoprivrednicima, iznose 47 miliona dinara.

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za navodnjavanje poljoprivrednih kultura, investiranjem u sisteme za navodnjavanje, otvoren je u martu ove godine. U petak je potpisano 49 ugovora, u vrednosti od 24 miliona dinara. Najveći deo sredstava namenjen je za kupovinu opreme za navodnjavanje u ratarstvu, za navodnjavanje voćnjaka, povrtarskih kultura i vinograda. Na osnovu drugog konkursa, danas je potpisano 18 ugovora, u vrednosti od 23 miliona dinara. Ova sredstva namenjena su za opremu i mašine za poboljšanje kvaliteta poljoprivrednih proizvoda. Sredstva su dodeljena registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama i preduzetnicima za nabavku opreme za preradu poljoprivrednih proizvoda i rekonstrukciju objekata gde će se obavljati prerada. Radi se o preradi mleka, mesa, voća, povrća, uljanih kultura, lekovitog i začinskog bilja, te pčelinjih proizvoda.

Cilj je, pre svega, da se postigne da na cenu ne utiču samo veliki trgovinski lanci, nego da postoji i jedno drugačije tržište, koje postoji svuda u Evropi, gde poljoprivredni proizvođači mogu svoje proizvode vrhunskog kvaliteta da proizvedu na dugačiji način i da ih plasiraju na tržište nezavisno od trgovinskih lanaca, izjavio je Goran Ješić.
Poljoprivreda je privredna grana koja donosi 40 posto društvenog bruto proizvoda Vojvodine i oko 30 posto izvoza iz Pokrajine. Zbog toga treba još snažnije podržati poljoprivredu, rekao je predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić, objasnivši da do 50 posto sredstava iz budžeta Vojvodine koja su namenjena za sisteme za navodnjavanje, 175 miliona dinara, predstavljaju subvenciju Pokrajinske vlade, odnosno reč je o bespovratnim sredstvima.

Pajtić je, takođe, izjavio da postojeći konkursi za podsticaje agrara imaju dodatni kvalitet, jer se u njima definišu procedure, koje će sutra biti potrebne da se ispune u Evropskoj uniji. Dakle, omogućeno je poljoprivrednicima da se edukuju i da se pripreme za period kada Srbija bude deo EU. Zna se da je gotovo polovina budžeta EU namenjena za poljoprivredu i zbog toga će ovo iskustvo biti veoma važno, istakao je Pajtić.

Na predlog predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića, predstojećim rebalansom budžeta Vojvodine povećana su sredstva Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Uskoro će se proširiti konkursi sa dvostruko većim iznosom novca - za zaštitne mreže u voćarstvu, za stočarstvo i za zalivne sisteme, najavio je Goran Ješić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik