Primena francuske tehnologije u snimanju poljoprivrednog zemljišta

Bez autora
Feb 27 2014

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dragan Glamočić i ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio posetili su danas fabrike u Temerinu i Bečeju u kojima je investiran francuski kapital. Oni su prisustvovali i predstavljanju pilot projekta za identifikovanje poljoprivrednih parcela na osnovu satelitskih snimaka, koji se finansira sredstvima iz kredita Francuske u iznosu od 16 miliona evra. Glamočić je, nakon razgledanja proizvodnih pogona francuske kompanije "Quivogne RS" u Bečeju, koja je prošle godine počela proizvodnju poljoprivrednih mašina u delu bivše fabrike "Fadip", istakao da je to dobar primer ulaganja stranog kapitala, uz napomenu da se sa povećanjem proizvodnje i izvoza očekuje i rast broja zaposlenih.

Primena francuske tehnologije u snimanju poljoprivrednog zemljištaMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dragan Glamočić i ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio posetili su danas fabrike u Temerinu i Bečeju u kojima je investiran francuski kapital.

Oni su prisustvovali i predstavljanju pilot projekta za identifikovanje poljoprivrednih parcela na osnovu satelitskih snimaka, koji se finansira sredstvima iz kredita Francuske u iznosu od 16 miliona evra.

Glamočić je, nakon razgledanja proizvodnih pogona francuske kompanije "Quivogne RS" u Bečeju, koja je prošle godine počela proizvodnju poljoprivrednih mašina u delu bivše fabrike "Fadip", istakao da je to dobar primer ulaganja stranog kapitala, uz napomenu da se sa povećanjem proizvodnje i izvoza očekuje i rast broja zaposlenih.

"Quivogne RS" je svoju proizvodnju premestio iz Poljske u Srbiju jer naša zemlja ima određene povlastice na tržištu Ruske Federacije, podsetio je ministar i naglasio da se sva mehanizacija proizvedena u Bečeju plasira na tržišta Rusije i Ukrajine, pri čemu se razmatra i mogućnost izvoza u severnu Afriku.

Glamočić je ukazao na to da je pilot projekat za snimanje poljoprivrednog zemljišta urađen po najsavremenijoj francuskoj tehnologiji, i ocenio da je taj sistem veoma značajan za našu poljoprivrednu proizvodnju.

Na bazi tih snimaka će se, kako je objasnio, raditi analize zemljišta, đubrenje, procena prinosa, otkrivanje određenih bolesti kod biljaka i dobijati niz drugih informacija koje će biti od izuzetnog značaja za domaće poljoprivrednike.

Takav sistem visoke tehnologije koristi se u mnogim evropskim zemljama, tako da i Srbija ukoliko želi da bude konkurentna mora da koristi takve tehnologije, zaključio je Glamočić.

Denio je na skupu u opštini Bečej, kojem su prisustvovali i predstavnici nekoliko francuskih kompanija, istakao značaj primene te francuske tehnologije ne samo za pomenutu opštinu, već i za celokupnu poljoprivredu Srbije.

On je naveo da je Francuska na drugom mestu među evropskim zemljama po investicijama ostvarenim u Vojvodini, i poručio da su kompanije "Quivogne RS" u Bečeju i "Sanders" u Temerinu veoma dobri primeri i za druge francuske investitore.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Zoran Krejović iskazao je zahvalnost opštini Bečej na tome što je prihvatila učešće u tom projektu, kao i nadu da će taj primer motivisati i mnoge druge opštine u Srbiji.

Glamočić i Denio su pre posete Bečeju obišli i kompaniju "Sanders" u Temerinu, koja proizvodi stočnu hranu po francuskoj tehnologiji koristeći u najvećoj meri domaće sirovine.

Oni su posetili i gazdinstvo "Agroprodukt-Šinković" d.o.o iz Bečeja, kao i farmu goveda "Mužlai" u Bačkom Gradištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik