Prinosi kukuruza i suncokreta biće ispod prosečnih

Bez autora
Aug 03 2021

Već od same prolećne setve, gotovo ništa nije išlo na ruku poljoprivrednicima. Pre svega nepredvidive vremenske prilike, tačnije neprilike, odnosno prava klimatska klackalica koja će značajno uticati na prinose. I u kikindskom ataru situacija je vrlo šarolika, ali će sasvim sgiurno, prinosi kukuruza i suncokreta, najzastupljenijih kultura, biti ispod prosečnih.

Imajući u vidu vremenske uslove od same setve do danas, ova godina za poljoprivrednike neće biti godina za pamćenje. Situacija u ataru je šarolika, i, nažalost ima parcela gde pomoći više nema. Kakve prinose kukuruza mogu očekivati paori na severu Banata.

Robert Nemeš, regionalni predstanik Instituta za ratrstvo i povrtarstvo Novi Sad kaže:

"U grubo govoreći, od 3 do 7 tona po hektaru se može očekivati na severu Banata. Naravno, i više, i manje, ali kad kažete prosek do 3 do 7, to govori dovoljno kakvi su usevi i u kakvim okolnostima se ova sezona odvijala."

Ova godina donela je kikindskim poljoprivrednicima samo brige. Dobar prinos kukuruza biće vrlo redak, a kako kažu, osiguranje useva od suše – ne postoji.

Milorad Šibul, poljoprivrednik iz Kikinde kaže:

"Jako retko će da bude vrlo dobar prinos,o odličnom da i ne govorimo. Tako da, ako bude 5 tona po hektrau, što bi ovde rekli – da pevamo. Još jedna važna stvar koju koram da napomenem. Mi ne možemo da osigramo useve protiv suše. Može protiv poplava, grada, ali protiv suše ne možemo. I tu smo u manjku."

Ništa bolja situacija nije ni na parcelama pod suncokretom. Iako se situacija bar donekle stabilizovala, procene su da će prinos biti od 2 do 3 tone po hektaru. Uz lošu godinu, poljoprivrednici imaju dodatni problem sve skuplje proizvodnje.

Robert Nemeš, regionalni predstanik Instituta za ratrstvo i povrtarstvo Novi Sad kaže:

"Repromaterijal je strahovito poskupeo i već se unapred kuka, jer cene đubriva, pesticida, svega idu gore i sa ovakvom proizvodnjom, to će biti dosta teško isfinansirati."

Tim pre, važno je pitanje trenutne kalkulacije o realnoj ceni kukuruza.

Milorad Šibul, poljoprivrednik iz Kikinde kaže:

"Nešto se priča da će biti 20-23 dinara, ali na ovu godinu, za prosek koji će da bude, mislim da je to malo. Realna cena bila bi kao trenutna , odnosno 28 dinara."

Prema najava, cena suncokreta trebala bi da bude nešto bolja u odnosu na prošlogodišnju, odnosno preko 50 dinara. Ali, što bi rekli kikindski paori, kad dođe žetva – videćemo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik